|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Donmuş Omuza Neden Olan Koşullar

Yapışkan kapsülit olarak da bilinen donmuş omuz kendiliğinden oluşabilir. Bazı bireylerin buna maruz kalma şansı daha yüksektir. Orta yaşlı kadınlarda en sık görülür. Oluşmasının nedenleri tam olarak anlaşılmamıştır. Çeşitli hastalıklar ile dernekler kaydedilmiştir.

Omuz Anatomisi

Omuz eklemi, skapula ve humerus, kol kemiğinden oluşur. Kürek kemiği, glenoid olan sığ bir içbükey yüzeye sahiptir. Humerusun yuvarlatılmış ucu glenoid üzerine oturur. Normal bir omzun sahip olduğu geniş hareket yelpazesine izin vermek için normal olarak humerus ve glenoid'i bağlayan ince gevşek eklem kapsülü vardır.

Hastalığı

Donmuş omuz, omuz iltihabıyla başlar. Enflamatuar süreç çok acı verici olabilir. Kapsül astarında veya sinovyumda aşırı büyüme var. Enflamatuar süreç aşırı sıvı veya skar dokusu üretebilir. Donmuş omuzlu hastalarda kapsül daha fazla kollajen oluştukça büzülür ve kalınlaşır. Kapsül kalınlaştıkça ve kısaldıkça, omuz hareketi büyük ölçüde sınırlıdır. En yaygın yol omuzun yaralanmasıdır. Omuzda bir iltihaplanma süreci başlar. Bir omzun etkilenmesinin ikinci nedeni, dirsek veya el bileği gibi yakındaki bir eklemin yaralanmasıdır. Omuz askısı kullanarak nispeten sabit bir pozisyonda tutulursa sertleşebilir. Omuzda iltihaplanma süreci başlar.

Diyabet

Yapışkan kapsülit ile başvuran hastalar diyabet semptomları açısından taranmalıdır. Artan susuzluk, artan idrara çıkma, açıklanamayan kilo kaybı ve yorgunluk diyabet belirtileridir. Amerikan Ortopedi Akademisi'ne göre donmuş omuz şeker hastalarının yüzde 10 ila 20'sinde ortaya çıkıyor. Diyabetiklerde donmuş omuzun neden ortaya çıktığı anlaşılmamıştır.

Düşük seviyelerde veya yüksek seviyede tiroid hormonuna neden olan tiroid hastalığı, yapışkan kapsülit ile ilişkilendirilmiştir. Hashimotos hastalığı ve Graves hastalığı, genç hastalarda yapışkan kapsülitiye neden olabilecek tiroid hastalıklarıdır. Açıklanamayan kilo alımı veya kaybı, Endokrin Derneği web sitesine göre, tiroid hastalığının özelliğidir. Otoimmün hastalıklarda, vücut vücudun kendi organlarına saldıran antikorlar üretir. Otoimmün hastalık örnekleri, jüvenil diyabet, Graves hastalığı ve Hashimotos hastalığıdır. Donmuş omuz bu ve diğer otoimmün hastalıklarla ilişkilidir. Parkinson hastalığı yapışkan kapsülit ile ilişkilendirilmiştir.

Kalp ve Akciğer

Donmuş omuz akciğer veya kalp hastalıklarından sonra oluşabilir. Kalp ameliyatından sonra olduğu gibi kalp krizi sonrası da görülmüştür. İnme geçiren hastalar, kalp ilişkisinden ve hareket kaybından dolayı yapışkan kapsülit için risk altındadır. Tüberkülozlu hastaların donmuş bir omuz geliştirme şansı artmıştır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]