Tüm amino asitler gibi, glutamin de proteinlerin oluşumuna yardımcı olur, ancak çalışmaları burada bitmez. Ayrıca, fazla amonyağın vücuttan atılması için önemli bir enerji kaynağıdır ve çok önemlidir. Protein içeren yiyeceklerden glutamin elde edersiniz, ancak aynı zamanda vücudunuzda da üretilir. Glutamin düzeyleri, yorucu egzersizlerden ve hastalık veya stres zamanlarında önemli ölçüde azalır. Bu olduğunda, glutamin alımınızı arttırmanız gerekebilir.
İki Yaşamsal Rol
Amino asitler enerji için kullanılabilir, ancak bu onların birincil işi değildir. Glutamin veya L-glutamin farklıdır çünkü böbreklerinizdeki, karaciğeriniz ve bağırsaklarınızdaki hücreler için önemli bir enerji kaynağıdır. Bağışıklık sisteminizi de aynı şekilde destekler, enfeksiyonla mücadele hücrelerinin geliştirmek için ihtiyaç duydukları enerjiye sahip olmasını sağlar. Vücudunuz doğal olarak protein metabolizmasının bir yan ürünü olarak amonyak üretir. Glutamin, amonyakın nötralize edildiği ve elimine edildiği karaciğere taşıyarak toksik amonyağın giderilmesine yardımcı olur.
Glutamin ve Egzersiz
Aktivite seviyeniz arttıkça, glutamin enerji ihtiyacını karşılamak için glukoza dönüştürülür. Yoğun fiziksel egzersiz ve uzun süreli egzersiz yapmak, kanınızdaki glutamin seviyelerinin düşmesine neden olabilir. Fazladan glutamin tüketmeden fazla egzersiz yaparsanız, uzun süre düşük kalabilirler. Egzersiz sonrası 5 gram glutamin almak ve sonra iki saat sonra başka bir doz almak, bağışıklık sisteminize faydalı olabilir ve glutamin seviyelerini artırmaya yardımcı olabilir, ancak University of Michigan Sağlık Sistemine göre atletik performansı artırması muhtemel değildir. Sağlık
İnce ve kalın bağırsaklarınız, gastrointestinal bariyer adı verilen ve bakteri ve toksinlerin kan dolaşımınıza girmesini önleyen özel bir katmanla kaplanır. Bağırsaklar, hücreleri sürekli değiştirmek, astarı onarmak ve sağlam bir bariyer sağlamak için gereken enerji için glutamine bağımlıdır. Glutamin, “Epitelyal Biyoloji ve Farmakoloji Dergisi” nin Ocak 2012 sayısında yayımlanan bir makaleye göre, bariyer hasar gördüğünde ve zararlı maddelerin sisteminize girmesiyle oluşan ve sızıntı yapan bağırsak sendromunun iyileşmesine yardımcı olabilir. Glutamin
Sağlıklı hayvan kaynakları arasında yağsız et, derisiz kümes hayvanları, balık ve az yağlı veya yağsız süt ürünleri bulunur. Fasulye, buğday tohumu, yulaf, ıspanak ve lahanadan da glutamin elde edersiniz. Esansiyel bir amino asit olmadığı için önerilen bir günlük alım sağlanmamıştır. Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi, günde bir ila üç kez alınan 500 miligramlık ilave doz önerisinde bulunur. Glutamin çoğu insan için güvenlidir, ancak böbrek hastalığınız varsa, monosodyum glutamat duyarlıysanız veya anti-epilepsi ilaçları kullanıyorsanız, takviye almadan önce doktorunuza danışın.