Tetikleyici parmak veya stenoz yapan tenosinovit, etkilenen parmağındaki tendonu çevreleyen kılıfın daralmasından kaynaklanır. Bu durumun semptomları, parmağınızı hareket ettirirken parmağınızın sertliğini, patlamayı veya tıklamayı, etkilenen mafsaldaki parmağınızı, hassasiyetinizi veya acınızı ve etkilenen parmağın yakalandığında veya bükülmüş bir pozisyonda kilitlenmesini içerir. Dinlenme, splint, ilaç ve masaj dahil olmak üzere tetik parmak için çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Mayo Clinic, hafif egzersizlerin parmağınızın hareketliliğini korumaya yardımcı olabileceğini belirtti. Yeni bir egzersiz programına başlamadan önce sağlık uzmanınıza danışın.
Self-Massage
Etkilenen mafsalın masaj yapılması, bölgeye kan akışını kolaylaştıracak, eklemleri kayganlaştıracak ve harekete hazırlayacaktır. Etkilenen parmağınızı rahat bir pozisyonda tutarken, mafsal üzerinde hafifçe ovalayın, ardından dairesel hareketlerle ovalayın. İki-üç dakika boyunca kendi kendine masaj yapmaya devam edin ve hareket açıklığı egzersizlerini takip edin.
Yardımlı Hareket
Yardımlı hareket egzersizleri, etkilenen parmağınızın hareket aralığını sürdürmenize ve hatta geliştirmenize yardımcı olur. Diğer elinizi kullanarak etkilenen parmağınızı yavaşça ve nazikçe büküp düzeltin, mümkün olan en geniş hareket aralığında hareket ettirin. Parmağınızı 10 ila 15 kez bükün ve düzeltin.
Germe
Parmağınızı germek yalnızca kaslarınız için değil, aynı zamanda etkilenen parmağınızdaki tendonlar ve bağlar için de önemlidir. Bağ dokusunu mümkün olduğunca esnek tutmak, tetik parmağın tedavisinde önemlidir. Diğer elinizi parmağınızın alt kısmında bir gerginlik hissedene kadar etkilenen parmağınızı uzatma ötesine çekmek için kullanın. Uzatı beş ila 10 saniye boyunca basılı tutun, ardından parmağınızı diğer yöne doğru uzatın. Her bir gerginliği üç ila beş kez tekrarlayın.
Güçlendirme Egzersizleri
Tetikleyici parmak, nesneleri tekrar tekrar kavrama yapan kişiler arasında yaygındır. Kavrama, fleksör kaslarınız tarafından gerçekleştirilir; bu, ekstansör kaslarınızın zayıf bir kas dengesizliğine neden olabileceği anlamına gelir. Bu kasların güçlendirilmesi, tetik parmağın tedavisinde yardımcı olabilir. Parmaklarınızı dik tutarak, parmaklarınız bükülür, böylece eliniz 90 derecelik bir açı oluşturur. Baş parmağınızı parmaklarınızın yanına bastırın, ardından parmaklarınızın ve baş parmağınız etrafına kalın bir lastik bant sarın. Lastik bandın direncine karşı çalışırken, parmaklarınızı mümkün olduğunca uzatarak elinizi açın. Yavaşça başlangıç pozisyonuna dönün. Egzersizi 10 ila 15 kez tekrarlayın.