Bağırsak virüsleri viral gastroenterit denilen bir duruma neden olur. Ulusal Sindirim Hastalıkları Bilgi Topluluğuna göre, viral gastroenterit Amerika Birleşik Devletleri'nde en yaygın ikinci hastalıktır ve her yıl milyonlarca ishal vakasına neden olmaktadır. Oldukça bulaşıcıdır ve genellikle hafiftir, yaşlılarda, çok küçük çocuklarda ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ciddi hastalıklara neden olabilir.
Türleri
Gastroenterite neden olan birkaç virüs vardır. Rotavirüs, çocuklarda en sık görülen gastroenterit nedenidir. Genellikle kış ve ilkbahar döneminde, 2 yaşından küçük çocukları etkiler. Caliciviruses, tüm yaş gruplarında hastalığa neden olur. Bunlardan biri olan norovirüs, ekim-nisan ayları arasında gastroenterit salgınlarından sorumludur. Ve viral gastroenterit "mide gribi" olarak adlandırılsa da, grip virüsü genellikle gastroenterite neden olmaz.
Bağırsak virüsünün ana belirtileri ishal, bulantı ve kusmadır. Tabureler sulanır ve kötü kokar. Merck El Kitaplarına göre, dışkı kan veya mukus lekeleri içerebilir. Bulantı ani olabilir ve iştahsızlığa ve sık sık kusma veya kusmaya neden olabilir. Kusma genellikle bulaşıcı değildir, yani bağırsaklarda yiyecekleri sindirmeye yardımcı olan bir madde olan sarımsı safra içermez. Ancak kusma şiddetlenirse, safra veya hatta kan lekeleri içerebilir. Kusma, kişinin susuz kalmasını zorlaştırır.
Dikkat Edilecek Noktalar
Susuz kalma, sürekli kusma ve ishalin ardından gelir. Merck El Kitaplarına göre, dehidratasyonun semptomları zayıflık, idrara çıkma, ağız kuruluğu ve dudaklar ve kalp hızının artmasını içerir; kalp, vücudun etrafına daha fazla kan pompalayarak sıvılardaki düşüşü telafi etmeye çalışır. Sürekli kusma ve gastroenterit kaynaklı ishal şiddetli elektrolit dengesizliklerine neden olabilir. Spesifik olarak, iki önemli elektrolit, potasyum ve sodyum seviyeleri düşebilir. Bu kalp ritmi anormallikleri, böbrek yetmezliği ve ağır vakalarda şoka neden olabilir.
Etkileri
İshal ve kusma karın ağrısına neden olabilir. Ağrı genellikle kramplı, dağınık ve şişkinlik hissi ile eşlik eder. Kusma devam ettikçe, ağrı daha da kötüleşebilir. Aynı zamanda, bazı mikroorganizmalar bağırsakta fazla miktarda gaz üreterek bağırsakların daralmasına ve daha fazla ağrıya neden olabilir. Bağırsaklar aynı zamanda hiperaktif hale gelebilir, bu da karın içinde duyulabilir gürleme seslerine neden olabilir.
Tedavi
Bağırsak virüsünün tedavisi, vücut enfeksiyondan kurtulurken destekleyici bir bakım sağlar. Bu, ağız yoluyla veya intravenöz sıvılar yoluyla hidrasyon içerir; bulantı ve kusmayı azaltmak için anti-emetikler; ve elektrolit anormalliklerinin düzeltilmesi. Gastroenterit nedeniyle ciddi dehidrasyonu olan insanlar, özellikle böbrek yetmezliği veya şok belirtileri varsa, yoğun bakım ünitesinde yakından izlenmeye ihtiyaç duyabilir.