| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar |

Sağlığı ve Hastalıkları

D Vitamini Reçeteli İlaçların Yan Etkileri

Reçeteli D vitamini reçetesiz satılan D vitamininden farklıdır, çünkü reçeteli D vitamini sadece diyet takviyesi olarak değil birçok durumda kullanılır. Reçeteli D vitamini çeşitli formlarda ve farklı formülasyonlarda mevcuttur. Form ve formülasyona bağlı olarak, reçeteli vitamin D, tekrarlayan raşitizm, diyaliz hastalarında düşük fosfat seviyesi, hipoparatiroidizm, sedef hastalığı, düşük kalsiyum seviyesi ve kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda hipoparatiroidi, sekonder hiperparatiroidi ve hipoparatiroidi hastalarında kullanılır. Bu D vitamini formları yan etkilere neden olabilir.

Cilt Reaksiyonları

Cilt reaksiyonları D vitamini kreminde sık görülür. Sedef hastalığı için kalsipotrien kremini kullanan bireylerin yüzde 10'u, klinik denemeler sırasında uygulama bölgesinde yanma, kaşıntı, kızarıklık, tahriş, batma ve karıncalanma yaşadı. Bireylerin yaklaşık yüzde 5'inde kuru cilt, soyma, cilt lezyonları ve kötüleşen bir sedef hastalığı gelişti. Doksalsalsiferol ve topikal kalsitriol formu ile kaşıntı ve cilt lezyonları da görülebilir. Bu yan etkiler zamanla düzelmelidir; bununla birlikte, yayılan veya kötüleşen bir kızarıklık olursa, derhal doktorunuzu arayın.

Bulantı ve Kusma

Doxercalciferol ve paricalcitol bulantı ve kusmalara neden olabilir. Doksalsalsiferol hastalarının yaklaşık yüzde 21'i bu yan etkileri yaşayabilir. İştahsızlık ve mide ağrısı da ortaya çıkabilir. Bulantı, paricalcitol hastalarında yüzde 13'e, kusma ise yüzde 8'e kadar ortaya çıkabilir. Gastrointestinal kanama, paricalcitol'deki bireylerin yaklaşık yüzde 5'inde de görülebilir. Kalsitriol mide ağrısı, iştahsızlık, ağız kuruluğu, ağızda metalik tat ve bulantı olabilir. Bu yan etkiler zamanla azalabilir, ancak bunlardan herhangi biri artarsa derhal tıbbi yardım isteyin.

Ödem

Sıvı birikmesinden dolayı şişen ödem doksalsalciferol kullanımıyla ortaya çıkabilir. ve paricalcitol. Bireylerin yaklaşık yüzde 24'ünde meydana gelen doksokalsiferol ile daha sık görülürken, hastaların yaklaşık yüzde 7'sinde paricalcitol ile ödem görülebilir. Ödem yaşarsanız, doktorunuzla konuşun.

Baş Ağrısı ve Rahatsızlık

Doxercalciferol, kişilerin yüzde 28'inde baş ağrısına neden olabilir. Ergokalsiferol, kalsitriol ve paricalcitol de baş ağrısı üretebilir. Doksalsalsiferolde bireylerin yaklaşık yüzde 28'inde genel bir rahatsızlık veya zayıflık hissi ortaya çıkabilir. Paricalcitol ve kalsitriol hastalarında kemik ve kas ağrısı, baş dönmesi ve baş dönmesi görülebilir.

Yüksek Kalsiyum ve Fosfat

D vitamini tedavisi ile kalsiyum ve fosfat seviyelerinde bir artış görülebilir. Bu vitamin bağırsaklardan kalsiyum emilimini kolaylaştırır. Doktorunuz bu seviyeleri düzenli olarak kan testi ile ölçmelidir. Seviyeler yüksekse, doktorunuz dozu ayarlayabilir veya ilacı kesebilir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com