| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar |

Sağlığı ve Hastalıkları

Aspartamın Diyet Sodasında Yan Etkileri

Diyet gazlı içecekler gibi şekersiz içecekler, bireylerin fazla kalorilerden mahrum kalmadan şekerli içeceklere maruz kalmasına izin verdiği için popülerdir. Ancak, diyet gazlı içeceklerde tercih edilen sıfır kalorili tatlandırıcı olan aspartamın güvenliği ile ilgili tartışmalar artmaya devam ediyor. Kalori alımının farkında olmak önemli olmakla birlikte, aspartam vücut tarafından parçalandığında üretilen üç bağımsız metabolitin - fenilalanin, aspartik asit ve metanolün - olası sağlık sonuçlarının anlaşılması da zorunludur.

Depresyon

“Folia Neuropathologica” da 2013 yılında yapılan bir incelemeye göre, vücutta aspartam metabolizmasının bir yan ürünü olan fazla fenilalanin, beyindeki serotonin ve dopamin seviyelerini azaltır. Serotonin, ruh hali değişikliklerinden, iyilik halinden, hafızadan ve uyku /uyanıklık döngüsünden sorumludur. Dopamin hareketi kontrol etmek için işlev görür ve biliş, motivasyon ve haz duyumlarında rol oynar. Nisan 2007 tarihli “Moleküler Psikiyatri” sayısındaki gözden geçirme, serotonin ve dopamin seviyelerinin azalmasının, ailevi bir depresyon öyküsü olanlarda majör depresif bozukluğa katkıda bulunabileceğini ortaya koydu.

Parkinson Hastalığı

Nörotransmitter, dopamin, hareket ve kas hareketinin kontrolüdür. Aşırı fenilalanin ile ortaya çıkan depresif dopamin, Parkinson hastalığının klasik kontrolünde kas kontrolünün ve ince motor becerilerinin kaybından sorumludur. Bilimsel çalışmalar aspartam tüketimi ile Parkinson arasındaki bağlantıyı doğrulamazken, ABD Gıda ve İlaç Dairesi diyet soda tüketiminin Parkinson hastalığına bağlı semptomların artmasına katkıda bulunabileceğini öne süren birçok anekdot raporu aldı.

> Aspartam metabolizmasının bir yan ürünü olan aspartik asit, fazla miktarlarda, “Folia Neuropathologica” da yayınlanan 2013 gözden geçirmesine göre, aşırı derecede kirlenmeye neden olabilir. Nöronların sürekli uyarılması en sonunda nöron ölümüne neden olur ve Huntington hastalığı gibi birçok nörodejeneratif koşulda ortaya çıkar.

Metanol Zehirlenmesi

Aspartamın belki de en rahatsız edici etkisi, aspartamın üçüncü yan ürününden zehirlenmesidir - metanol. Eylül 2012 sayısında yayınlanan bir araştırmaya göre, merkezi sinir sistemini bastırmaktan, görme bozukluklarına neden olmaktan ve beyne toksik olmaktan sorumlu olan metanolün çirkin etkileri formaldehit, bir kümülatif zehir ve ölümcül nörotoksine ayrılmasından kaynaklanıyor. Biosciences. ”

Kanser

Aspartamın kanserojenitesi ile ilgili tartışmalar halen aktif olarak araştırılsa da, Aralık 2010 sayısında yayınlanan bir araştırmaya göre, aspartamın kanser risklerini artırma olasılığı var. Amerikan Endüstriyel Tıp Dergisi. ”Bu çalışma, aspartamın farelerde karaciğer kanseri ve akciğer kanserine neden olma potansiyelini doğruladı. Kanser insidansı doza bağlı bir ilişki olduğunu gösteren tüketilen aspartamın miktarı ile doğrudan ilişkiliydi. Tüketenler arasında potansiyel olarak yüksek miktarda diyet soda alımı göz önüne alındığında, bu araştırma aspartamın insan vücudu üzerindeki etkileri hakkında daha fazla araştırma gerekli olmasına rağmen ciddi bir içgörü sağlayabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com