Başlangıçta hamilelik sırasında mide bulantısını tedavi etmek için geliştirilen metoklopramid, mide bulantısının tedavisinde büyük, asit reflü ve kusmada yardımcı olmuştur. Ayrıca, mide kaslarının normalden daha uzun sürdüğü kronik bir hastalık olan gastroparezi tedavi etmede, gıdaları ince bağırsağa sokmak için etkilidir. Ancak çoğu ilaç gibi, metoklopramid de ters reaksiyonlara neden olabilir. Kilo üzerindeki etkileri nadirdir ve doza, yaşınıza ve tıbbi durumunuza göre değişiklik gösterir.
Eylem Mekanizması
Metaklopramid esasen dopamin reseptörlerini bloke ederek çalışır, fakat aynı zamanda serotonini bloke etme kabiliyetine sahiptir merkezi sinir sistemindeki reseptörleri. Dopamin ve serotonin, beyninizin ruh halinizi, enerjinizi ve iştahınızı içeren temel işlevleri düzenlemek için kullandığı nörotransmiterler veya kimyasal habercilerdir. Serotonin genellikle dolgunluk hissinizi arttırırken, dopamin yemek kokladığınızda iştahınızı artırma eğilimindedir. Wright Eyalet Üniversitesi Tıp Fakültesi doktoru Randy Sansone'un dediği gibi, her iki nörotransmiter de kilo alımına neden oldu. Bununla birlikte, metaklopramidin net etkileri, doza ve sahip olduğunuz reseptör sayısına bağlı olarak değişir.
Yan Etkiler
Ters reaksiyonların sıklığı her zaman tanımlanmamış olmasına rağmen, bilimsel literatür çok azını içerir. metoklopramidin ağırlığa bağlı yan etkilerini rapor eder. Dahası, metoklopramidin kilo üzerindeki etkileri tutarlı değildir. Aksine, hastanın yaşı, fiziksel ve psikolojik sağlığı ile değişiyor gibi görünmektedir. Mosby'nin 2010 Uyuşturucu Referansına göre, metoklopramidin daha yaygın yan etkileri şunlardır: yorgunluk, intihar düşüncesi, uykusuzluk, kalp hızı bozuklukları, düşük kan basıncı, nöbetler, ağız kuruluğu, kusma, bulantı, ishal, libido ve döküntü. Referans 1)
Bebek Ağırlığına Etkileri
Doktorların kilo restorasyonu sırasında ilaçları diğer müdahalelerle birleştirmesi nadir değildir. 1980'lerin başlarına kadar, doktorlar, erken doğmuş bebeklerde ve erken kilolu bebeklerde kilo alımını teşvik etmek için zaten metoklopramid kullanıyordu. Bununla birlikte, Dr. Sansone, tek başına ilaçların nadiren kilo alımı üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu savunmaktadır. "Kanıta Dayalı Hemşirelik" 2005 sayısı ayrıca metoklopramidin, sağlıklı bir şekilde 1-24 aylık bebeklerde asit reflü semptomlarını azaltabileceğini bildirmiştir. Asit reflü genellikle bebeklerde yetersiz beslenmeye neden olur ve zayıf büyümeye neden olabilir.
Yetişkin Kilosuna Etkileri
Metoklopramid, anoreksik yetişkinlerde ve kanser hastalarında kiloya bağlı etkilere sahip olabilir. Anoreksinin karakteristik özelliği, kilo kaybıyla ilişkili olarak yiyecek için iştahsızlık ve /veya yoğun bir şekilde hoşlanmadığıdır. Çoğu kişi bunu psikolojik bir bozukluk olarak görmesine rağmen, anoreksi, kanser hastalarında kronik hastalıklarla da bağlantılı olabilir. "Klinik Onkoloji Dergisi" nin 2005 tarihli sayısında bildirilen çalışmalar, metaklopramidin kanser hastalarında mide bulantısı semptomlarını belirgin şekilde iyileştirmesine rağmen, kilo alımı için daha az faydalı olduğunu göstermektedir. Bunun aksine, Dr. Sansone'ye göre, diğer anoreksiklerde önemli kilo artışına yol açabilir. Metaklopramid kullanan sağlıklı yetişkinlerde ani kilo alımı daha nadir görülür.
Yaşlı Kilosuna Etkileri
"Amerikan Geriatri Derneği Dergisi" nin 2003 tarihli bir sayısında, doktorlar yaşlılarda gelişme gösterememediğini bildirdi metoklopramid tedavisi alan hastalar. Raporlarına göre, terapötik dozajlarda bile, metoklopramid hem ağır kilo kaybına neden olabilir hem de yaşlı hastaların günlük aktivitelerini gerçekleştirme yeteneğini tehlikeye atabilir. Bununla birlikte, bu etkilerin önceden mevcut tıbbi koşulları olan 65 yaş üstü hastalarda gözlendiğini unutmayın. Metaklopramidin benzer şekilde sağlıklı yaşlı bireyleri etkileyip etkilemeyeceği açık değildir.
, , ] ]