|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Bakliyat ve Alerji

Cleveland Clinic'e göre, gıda alerjilerinin neredeyse yüzde 90'ı fındık, süt ürünleri, soya, buğday, balık veya kabuklu deniz hayvanlarına verilen reaksiyonlardır. Baklagiller tüm soya ve yerfıstığı alerjilerini kapsar; diğer baklagiller fasulye, mercimek ve meyan kökü ürünlerini içerir. Bu alerjilerin üstesinden gelmek özellikle zordur, çünkü birçok yiyecek yerfıstığı veya soya yağı içerir veya yerfıstığı veya soya bazlı ürünleri de işleyen ekipmanlarda üretilir. Baklagil alerjisinin yönetilmesi, çok sayıda etiket okuması ve dikkatle izlenen bir diyet gerektirir.

Gıda Alerjileri

Vücudunuzun bağışıklık sistemi belirli bir yiyeceği bir düşman olarak yorumlayıp savaşmaya çalıştığında gıda alerjileri olur. Alerjene reaksiyon olarak, bağışıklık sisteminiz kanda bulunan belirli hücrelere - bazofillere bağlanan antikorlar üretir; ve derinin içinde bulunan mast hücreleri, sindirim yolları, kulaklar, burun ve boğaz. Antikorlar, bu hücrelerin belirli kimyasallar üretmesine neden olur; bu kimyasallar alerjik belirtilerinize neden olur. Belirtiler, yemeğinizi yerken ve sindirirken, yemeğin vücudunuzla temas ettiği yerlerde ortaya çıkar. Tepkiler genellikle ağızda başlar ve yiyecekler sindirilirken mideye, ardından sindirilen yiyecekler vücudunuzdan çırpılırken kan dolaşımına ve cilde gider.

Kavram Yanılgıları

Bazen yiyecek alerjileri ile karıştırılır. gıda intoleransı. Belirtiler genellikle aynıdır; fark, bu semptomların nasıl tetiklendiğidir. Bağışıklık sisteminiz saldırıyı tetiklerse, bir gıda alerjiniz olur. Bağışıklık sisteminiz karışmamışsa, gıda intoleransınız vardır. Gıda intoleransı gıda alerjisinden çok daha yaygındır; Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü'ne göre, yetişkinlerin yalnızca yüzde 4'ü ve küçük çocukların yüzde 6 ila 8'i gıda alerjisine sahip. Doktorunuz gerçekte hangi hastalığa sahip olduğunuzu belirleyebilir.

Fıstık alerjileri

Fıstık alerjileri, ölüme yol açabilecek komplikasyonlar ile en ciddi gıda alerjileri arasındadır. Yer fıstığına alerjisi olan insanlar, yer fıstığı ürünleri ile kontamine olmuş havanın yemek yeme, dokunma veya hatta soluma dakikaları içerisinde bir tepki yaşarlar. Yaygın semptomlar arasında kovan, karıncalanma boğazı, mide krampları ve anafilaksi bulunur; bunlar hırıltılığa, bayılmaya ve düşük kan basıncına neden olan ciddi bir durumdur. Hafif ataklar, eczanelerin antihistamin hapları ile tedavi edilebilir. Şiddetli ataklar bir epinefrin enjeksiyonuna ihtiyaç duyarlar.

Soya Alerjileri

Soya alerjileri savaşmak zordur çünkü soya fasulyesi birçok işlenmiş gıdada ürün dolgu maddesi olarak kullanılır. Kuru tahıllardan bebek mamalarına, şarküteri etlerine kadar pek çok yerde beklemeyeceğiniz soya bulacaksınız. Soya alerjilerine verilen reaksiyonlar, genellikle fıstık alerjilerinden daha az şiddetlidir; anafilaksi nadirdir. Tipik reaksiyonlar, kovanları, hırıltıları, baş dönmesini ve dil ve boğazın şişmesini içerir. Bu semptomlar genellikle soya bazlı bir ürünü yemekten birkaç dakika sonra ortaya çıkar ve mağazadan alınan antihistaminikler ile ele alınabilir.; bu kadar basit olmayan şey, yağlarıyla yapılan yiyeceklerden kaçınmak. Gıda etiketlerini bütünüyle okumak, alerjenlerinizi önlemenin tek yoludur. Yerfıstığı genellikle kurabiye, şekerleme ve Afrika, Çin veya Tayland kökenli etnik yiyeceklerde bulunur. Alerjik reaksiyonlarınız şiddetli ise, bu yiyecekleri restoranlarda veya partilerde önlemek iyi bir fikirdir. Hidrolize edilmiş bitki veya bitkisel protein gibi içerikli yiyeceklerden de kaçınmalısınız. Soya yağı birçok Asya yemeğinde, sebze suyunda ve tofanda bulunur. Soya genellikle bitkisel protein, bitki proteini, bitkisel zamk ve bitkisel nişasta olarak adlandırılır; Etikette bu malzemelerle birlikte tüm market ürünlerinden kaçının. Taze et ve sebze yiyerek ve konserve veya işlenmiş yiyeceklerden kaçınarak bakliyat bazlı ürünlerden kaçınabilirsiniz.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]