| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar |

Sağlığı ve Hastalıkları

Sigarayı Bırakırsam Kalbim ve Akciğerler Kendini İyileştirir mi?

Vücudunuz sürekli olarak kendini yeniler, günlük yeni kemik, cilt, kan, kalp ve akciğer hücreleri üretir. Vücudunuzun rejeneratif yeteneği, enfeksiyon ve yaralanmaların üstesinden gelmeyi mümkün kılar. Aksi takdirde, her soğuk algınlığı, küçük çaplı kesmeler veya kontüzyonlar potansiyel olarak engelleyici veya hayati tehlike yaratan bir olay haline gelir. Sigara içmek bu onarıcı yeteneği bozurken, sigara içenleri cilt, kemikler, akciğerler, kalp, kan damarları ve diğer organların zarar görmesinden dolayı ilk etapta enfeksiyon ve yaralanmalara karşı daha duyarlı hale getirmektedir. Sigarayı bıraktıktan hemen sonra, vücut hasarı onarmaya başlar.

Kan Basıncı ve Kalp Atış Hızı

Sigarayı bırakmanın hemen yararları arasında kan basıncının düşmesi ve kalp atışı sayılabilir. Palo Alto Tıp Vakfı veya PAMF'a göre, bıraktıktan sonraki 24 saat içinde kalp krizi geçirme riskinizi zaten düşürdünüz. ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı, kalp rahatsızlığı riskinizi bıraktıktan sonraki bir yıl içinde sigara içenlerin riskinin 1 /2'sine düştüğünü tahmin ediyor.

Bronş Tüpleri

Bronş tüpleri burnunuzdan hava taşıyor ciğerlerin. Sigara içmenin neden olduğu bronşiyal tüplerinizin iltihaplanması, ciğerlerinize hava akışını kısıtlar. PAMF'a göre, bıraktıktan sonraki 72 saat içinde bronşiyal tüpleriniz gevşemeye başlar ve hava ciğerlerinize daha kolay akar.

Dolaşım ve Kan Hücreleri

Sigara, dolaşımı ve üretim ve işlevi engeller. Kan hücrelerinin Tar, damar sisteminizde, ateroskleroz denilen bir durum olan kan akışını engeller. Ek olarak, sigara içmek kan hücrelerinin üretimini azaltır, böylece vücut dokularınıza oksijen taşıyan ve karbondioksit ve toksinleri gideren daha az sayıda hücreye sahip olursunuz. Sigara içmek, çalışması için gereken oksijenin kalbi de dahil olmak üzere organları aç bırakarak hasar görmüş dokulara ve hasarlı dokuların bozulmasına neden olur. Neyse ki, PAMF'a göre, bıraktıktan üç hafta sonra kan dolaşımı iyileşiyor. Oksijen bakımından zengin kan bir kez daha kalbinize ulaşmaya ve sigaralar tarafından zarar görmüş dokuyu onarmaya başlar.

Lung Cilia

Sigara içmek, akciğerlerinizdeki ciğerleri, akciğerlerinizdeki küçük kılları ve aranızdaki gazları değiştiren bronşiyal tüpleri derhal felç eder akciğerler ve vücut. Sürekli sigara içmek kalıcı olarak kirpikleri öldürür. Böylece vücut daha az oksijen emer ve daha fazla toksin ve enfeksiyona neden olan bakterileri korur. PAMF zaman çizelgesine göre, sigarayı bıraktıktan bir ila dokuz ay sonra bu kirpikler iyileşmeye başlar. Daha fazla silia aktif hale geldikçe, eski bir sigara tiryakisi sıklıkla akciğerlerin kendilerini temizlediğini gösteren bir öksürük geliştirir.

Kanser

Ulusal Kanser Enstitüsüne göre sigara içmek akciğer kanserinin önde gelen nedenidir. Bırakma, akciğerlerde anormal hücre büyümesine neden olan bu zayıflatıcı hastalığı geliştirme riskini önemli ölçüde azaltır. PAMF'a göre, bırakma tarihinden beş yıl sonra, bir kişinin akciğer kanserinden ölme riski neredeyse hiç sigara içmeyen bir kişinin seviyesine düşüyor. Zaten kanser varsa, bırakma tedavilerin etkilerini ve iyileşme şansını arttırır. Sigarayı bırakmak aynı zamanda ikinci bir kanser gelişme riskini de düşürür.

KOAH ve Amfizem

Sigara içmek kronik obstrüktif akciğer hastalığına veya inflamasyon ve kalın mukusun solunum yollarınızı tıkadığı bir durum olan KOAH'a neden olur. Sigara içmek kalıcı olarak akciğerlerdeki hava keselerine zarar verir ve amfizem adı verilen agresif bir KOAH türü ile sonuçlanabilir. KOAH kronik nefes darlığı ile sonuçlanır. KOAH'ın tedavisi yoktur ve belirtiler asla geçmez. Sigarayı bırakarak KOAH'ın ilerlemesini yavaşlatabilirsiniz, böylece hastalığa sahip olsanız bile, sigarayı bırakma semptomları kontrol altına almanın ve akciğer hasarını sınırlandırmanın ilk adımıdır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com