|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

12 Tehlikeli Gıda Katkı Maddeleri

Yalnızca pestisit içermeyen bir bahçeden çıkan yiyecekleri yemediğiniz sürece, gıda katkı maddelerine girme ihtimaliniz çok yüksektir. Gıda katkı maddeleri yemeğe lezzet, renk ve raf ömrü ekler ancak vücudunuz üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Genel gıda katkı maddelerini tanımak için zaman ayırın, bu yüzden alışveriş yaparken nelere bakacağınızı ve bunlardan kaçınacağınızı bileceksiniz.

Mono-Sodyum Glutamat (MSG)

MSG bir lezzet arttırıcı ve koruyucu birçok paketlenmiş ve konserve gıdaya eklenir. Aslında, çoğu paketlenmiş gıdada, patates cipslerinden çorbalara, konserve etlere kadar bulunur, ancak her zaman MSG olarak listelenmez. Aynı zamanda etiket üzerinde "doğal tatlandırıcı" veya "glutamik asit" olarak gizlenebilir. Arizona İleri Tıp Merkezi'nden MSG'ye ait bir rapora göre, MSG vücuttaki kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını teşvik ediyor ve ayrıca "ani kalp ölümü" ile de bağlantılı olabilir. "Otoimmünite Dergisi" nin Şubat-Mart 2008 sayısındaki bir çalışmada araştırmacılar, MSG'nin vücutta, özellikle karaciğerde şişmanlık ve iltihaplanma ile bağlantılı olduğunu belirtiyorlar. Araştırmacılar ayrıca gıda katkı maddesi olarak yeniden değerlendirilmelerini istedi ve gıda zincirinden çıkarılmasını önerdiler.

Acesulfame-K

Asesulfame-K sadece bir seferde yapılmış yapay bir tatlandırıcıdır. şekersiz ürünlerde izin verilir. Genel İlgi Alanındaki Bilim Merkezi'ne veya CSPI'ye göre, günümüzde alkolsüz içecekler ve diğer ürünlerde, glikoz ile birlikte kullanılmaktadır. Asesülfam-K'nın etkileri ile ilgili çalışmalar karıştırılmıştır. "Önleyici Tıp" konusundaki Temmuz 2008'de yapılan bir araştırma, 10 yıl boyunca yapay tatlandırıcıların kullanılmasının idrar yolu tümörlerinin gelişimini teşvik ettiğini belirtirken, 2005 "Ulusal Toksikoloji Programı" ndan yapılan bir raporda asesülfam-K'nin hiçbir kanıt göstermediğini belirtmiştir. "cancer activity in rats.", 3, [[CSPI, potansiyel olarak tehlikeli olabileceğini ve kaçınılması gereken bir katkı maddesi olduğunu belirtir.

Butillenmiş Hidroksianisol veya BHA

BHA, yağların sertleşme hızını yavaşlatan bir koruyucudur. Tahıl, cips ve bitkisel yağ ürünlerinde sıklıkla bulunur. BHA hayvanlarda test edildiğinde, "ön midede" kansere neden olduğu bulundu. BHA'nın güvenliğini savunanlar, insanların ön midelerinin olmadığını belirtmektedir, bu nedenle güvensiz olarak kabul edilmemelidir. CSPI, bir maddenin üç farklı türde kansere neden olduğu tespit edilirse, bu durumda fareler, hamsterler ve fareler, ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı'nın kanserojen olduğunu düşündüğünü belirtir. Yiyecek ve İlaç İdaresi hala BHA'nın bir katkı maddesi olarak 2009'dan itibaren kullanılmasına izin veriyor.

Aspartam

Aspartam, bilinen bir yapay tatlandırıcıdır ve birçok içecekte, alkolsüz içeceklerde, dondurulmuş olarak bulunur. , şekersiz tatlılar, sakız ve ayrı paketler halinde. "Klinik Ağrı Dergisi" nin Haziran 2009 sayısında, birçok insanın buna duyarlı olduğunu belirten migren ağrıları için bir gıda tetikleyicisi olarak aspartam listeleniyor. CSPI, aspartamın halüsinasyonlar gibi nörolojik sorunlara neden olabileceğini ve yapay tatlandırıcıların uzun süre boyunca tüketilmesinin kanser risklerini artırabileceğini bildirir.

Cyclamate

Cyclamate, başka bir yapay tatlandırıcıdır. Amerika Birleşik Devletleri kansere neden olma potansiyeli nedeniyle yasaklandı. Siklamatın, kansere neden olmaktansa, aslında diğer maddelerin kansere neden olan aktivitesini artırabileceğinden şüphelenilmektedir. Illinois’deki Elmhurst College’dan siklamat konulu bir rapora göre, 55’ten fazla ülkede kullanım için hala onaylanmış durumda. Bu yüzden seyahat ederken yiyeceklerde siklamatla karşılaşabilirsiniz.

Olestra

Olestra yağın yerine geçiyor kalorisi yoktur ve sindirim sistemi tarafından absorbe edilemez, bu yüzden basitçe içinden geçer. Patates cipsinde ve diğer yağların yerine kullanılır. Mucize bir katkı maddesi gibi görünse de, olestra sindirim sistemini olumsuz yönde etkiler. Sindirim sorunlarının yanı sıra, CSPI olestra'nın vücudun, lutein, likopen ve beta-karoten gibi bitkilerden, vücudun kanserden ve kalp hastalıklarından korunmasına yardımcı olan önemli bileşiklerden emilimini engelleyebileceğini bildiriyor. br>

Gıdalardaki trans yağlar kısmen hidrojenlenmiş bitkisel yağ ve hidrojenlenmiş bitkisel yağdır. Genellikle margarin, donut, donma, mikrodalga patlamış mısır ve çok sayıda kızarmış yiyecek bulunur. "Amerikan Aile Hekimi" nin 15 Ağustos 2009 tarihli sayısında, kalp hastalığında rol oynadığı bilinen trans yağlardan kaçınılması gerektiği belirtiliyor.

Propil Gallat

Propil gallat, içinde bulunan bir koruyucu maddedir. yağlar, çorba bazları, sakız ve et ürünleri. Yukarıda listelenen BHA'ya çok benzer şekilde çalışır ve iki koruyucu sıklıkla birlikte kullanılır. Tıpkı BHA'da olduğu gibi CSPI, propil gallatın tehlikeleri üzerine yapılan çalışmaların karışık olduğunu, ancak kansere neden olabileceği ve bu nedenle kaçınılması gereken bir ihtimal olduğunu belirtiyor.

Potasyum Bromat

Potasyum bromat, unun etkisini artıran bir gıda katkı maddesi. Kullanımı birçok ülkede yasaklandı, ancak ABD'de yasaklandı. Temmuz 1990’daki “Çevre Sağlığı Perspektifleri” sayısındaki bir raporda, potasyum bromatın, böbrek ve tiroiddeki tümörlerin başlangıcını teşvik ettiği tespit edildi.

Sakarin

Sakarin, diğer bir yapay tatlandırıcıdır. bireysel paketler veya meşrubatlar. CSPI, diğer yapay tatlandırıcılar gibi, idrar yollarında kansere yol açtığını ve kemirgenlerde mesanenin bulunduğunu belirtir. Sakarinin ayrıca yumurtalıkların yanı sıra diğer organların kanserine neden olduğu ve diğer bileşiklerin kansere neden olduğu etkileri arttırdığı tespit edilmiştir.

Nitritler ve Nitratlar

Sodyum nitrit ve nitrat, işlenmiş etlerin rengi ve lezzeti. CSPI, nitratların ve nitritlerin kansere neden olduğunu gösteren kesin bir çalışma bulunmamasına rağmen, koruyucu olarak gıdaya nitritler eklenmesinin, aslında o gıdada kansere neden olan kimyasalların oluşumunu teşvik edebileceğini ve kızarmış pastırmayı temel bir örnek olarak listelediklerini bildirmektedir. Sodyum nitrit ve sodyum nitrattan kaçınılmalıdır; gelecekteki çalışmalar güvenliğini kanıtlayabilinceye kadar.

Gıda Boyası

Mavi # 1, Mavi # 2, Sarı # 6 ve Kırmızı # 3 gibi gıda boyaları gazlı içecekler, unlu mamüller ve şekerleme gibi çok sayıda gıda ürününde kullanılır. Kamu Yararına Bilim Merkezi, gıda renklerinin dördünün de kansere neden olan özellikleri içerdiğini bildirmiştir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır