| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar |

Sağlığı ve Hastalıkları

Aspartamın Tehlikeleri

Aspartam, pek çok tartışmaya konu olan sıfır kalorili bir şeker ikamesidir. ABD Gıda ve İlaç İdaresi, yapay tatlandırıcının güvenli ve iyi bir şekilde test edilmiş olduğunu savunurken, tüketici savunucu grupları, bazı hayvan çalışmaları ve bazı tüketici verileri aksi belirtiliyor. Hem hafif yan etkiler, hem de aspartamın kansere neden olabilecek etkileri tüketici verileri ve hayvansal araştırmalarla bildirilmiştir.

Gebelikte Ölçülmede Kullanımı

"Çevresel Sağlık Perspektifleri" bölümünde yayınlanan 2007 tarihli bir makalede; Prenatal aspartam maruziyeti ile sıçanlarda kanser arasında bir bağlantı bulunan çalışma. Bununla birlikte, çalışmada günde 14 paket aspartam tüketen 150 kiloluk bir yetişkine eşdeğer bir miktar kullanılmıştır. Amerikan Hamilelik Derneği, ılımlı aspartam tüketmenin hamilelik sırasında güvenli olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte, nadir metabolik bozukluğu olan gebelerde fenilketonüri, karaciğer hastalığı veya yüksek seviyelerde fenilalanin - aspartamın bir bileşeni - kanlarında aspartam kullanılmamalıdır.

Tüketici-Raporlanan Yan Etkileri

A 2003 Aspartam Toksisite Bilgi Merkezi tarafından tamamlanan rapor, tatlandırıcının tüketici tarafından bildirilen çeşitli toksisite etkilerini belgelemiştir. Rapora göre, aspartam toksisitesi üç kategoriye ayrılabilir: alımdan 48 saat sonra meydana gelen akut toksisite; yıllar sonra ortaya çıkan kronik toksisite etkileri; ve aspartam ile bağlantı kurmanın zor olacağı potansiyel toksisite etkileri. Rapor, "Uygulamalı Beslenme Dergisi" nde yayınlanan 1988 anketine atıfta bulunuyor. Aspartamın yan etkilerini bildiren 551 kişiye göre, en sık rastlanan etkiler baş ağrısı, baş dönmesi, konfüzyon, hafıza kaybı, bulanık görme, şiddetli depresyon, sinirlilik, anksiyete saldırıları ve ciddi uyuşukluk veya uykusuzluktur.

"Düzenleyici Toksikoloji ve Farmakoloji" bölümünde yayımlanan 2002 tarihli bir yazı, aspartamın güvenlik testlerinin istenen seviyenin çok ötesine geçtiğini ve güvenliği ile ilgili çözülmemiş hiçbir soru olmadığını belirtti. Ulusal Kanser Enstitüsü, sıçanlarda aspartam ile lenfomalar ve lösemi arasında bir bağlantı bulunan 2005 hayvan çalışmasına dayanarak, Ulusal Kanser Enstitüsü yarım milyondan fazla emekliyi inceleyen bir çalışmayı tamamladı ve yapay tatlandırıcı ile lenfoma, lösemi veya beyin kanseri gelişimi arasında bağlantı bulamadı . Son olarak, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi tarafından 2013 yılında yayınlanan "aspartam ile ilgili tüm mevcut bilimsel araştırmaların titizlikle gözden geçirilmesi", önerilen dozlarda tüketildiğinde aspartamın güvenli olduğu sonucuna varmıştır.

Tüketici Grubu, Anlaşmaz EFSA raporu, aspartam ile kanser arasında bir bağlantı bulamadığını, tüketici taraftar grubunun Kamu yararına Bilim Merkezinin bu bulguların geçersiz olduğunu kaydettiğini belirtti. CSPI'ye göre, EFSA tarafından analiz edilen çalışmalar endüstri tarafından finanse edildi ve üç büyük, bağımsız olarak finanse edilen çalışma popüler tatlandırıcı ve kanser arasında bağlantılar buldu. Bu bağlantı mevcut olsa da, aspartam ve kanser arasındaki bütün açık bağlantıların sadece hayvan çalışmalarında gözlemlendiğine dikkat edilmelidir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com