|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Multipl Sklerozis İçin Beslenme, Zindelik ve Yaşam Tarzı Seçimleri

Bu kronik ve tedavi edilemeyen hastalığın seyrini değiştirmek için beslenme ve yaşam tarzı ile ilgili sorular sıklıkla hastalar ve bilim adamları tarafından sorulmuştur. Hastalar beslenme ve yaşam tarzı müdahaleleri hakkında bilgi edinmek ister, ancak bilimsel araştırma için daha zor hedeflerdir. Halen farklı diyetler çalışılsa da, bu noktada MS hastalarına özel olarak tavsiye edilen bir diyet yoktur.

Diyet

Diyetin önemli rolü, bazıları (diyabet gibi) birçok farklı hastalıkta araştırılmıştır. Doğru diyetten doğrudan etkilenebilir. Diyet ve MS'deki araştırmalar, bağırsak mikrobiyal florasının (bağırsakta bulunan mikroorganizmalar) rolü, bağışıklık düzenlenmesindeki rolü ve MS hastalığı seyri üzerine odaklanmaktadır. Araştırmalar, Batı tarzı bir diyetin - kalori bakımından zengin, kırmızı et, yağ ve şeker bakımından düşük ve lif bakımından düşük - sistemik enflamasyonu arttırma, bağırsaktaki mikrobiyal florayı değiştirme ve böylece bağışıklık profilini daha enflamatuar olana doğru değiştirme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Bu enflamatuar bağırsak mikroflorasının hastalığı kötüleştirmeye yönelik araştırmalarda gösterilmiştir.

MS'te diyetin önemi, obez ergenlerde MS riskinin arttığını ve MS hastalarında daha kötü semptomların olduğunu gösteren araştırmalarla daha da vurgulanmıştır. Yüksek miktarda tuz tüketin.

MS hastalarına, çeşitli gıda bileşenlerini dışlamak için ciddi bir diyet değişikliği önerilmemektedir. Mevcut klinik uygulama, düşük kalorili, meyve ve sebzeler, yağsız proteinler ve lifler açısından zengin, kalp sağlığı açısından sağlıklı bir diyet yemeyi teşvik etmektir. Dünya Sağlık Örgütü ayrıca MS hastaları için günde iki gramdan daha az tuz önermektedir.

D vitamininin bağışıklık düzenindeki rolü tartışılmıştır. Bu vitamin diyet tedavisi seçenekleri için en umut verici hedef, ancak araştırmalar halen devam etmektedir. Genel popülasyonda D vitamini eksikliği yaygın olarak bulunduğundan, D vitamini takviyesi, MS hastaları için tüm klinisyenler tarafından rutin olarak önerilmektedir.

Omega-3 yağ asitleri ve her ikisi de zeytinyağında, sebzelerde bulunan çoklu doymamış yağ asitleri, deniz ürünleri ve balıklar, Batı diyetinde bulunan hayvansal kaynaklı yağlara alternatif olarak tercih edilmektedir. Omega-3 yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitlerinin her ikisi de vücutta antienflamatuar etkilere sahiptir.

pp Hastalar, daha önce yorgunluk ve kötüleşen semptomlar nedeniyle MS hastaları için uygunsuz olarak görülüyordu; ucuz ve faydalı yaşam tarzı değişikliği ve terapi yaklaşımı. Fizik tedavi şeklinde yapılan egzersizlerin şimdi hastaların büyük çoğunluğunda aynı şekilde kullanıldığı ve yorgunluğun azaldığı ve hastalığın her aşamasında dayanıklılık, güç ve dengeyi arttırdığı gösterilmiştir. Kas aktivitesi ile ilgili bariz mekanik faydaların dışında, egzersizin ayrıca vücutta iltihaplanmayı teşvik etmekten sorumlu kimyasalların üretimini azaltarak moleküler düzeyde faydalar sağladığına inanılmaktadır. Bu etki muhtemelen kalori azaltma ile daha da arttırılır.

MS hastaları için çeşitli egzersiz rejimleri modelleri çalışılmış ve önerilmiştir. Kardiyorespiratuvar egzersizinin dört hafta kadar kısa bir sürede fayda gösterdiği kanıtlanmıştır. Sabit bisiklet, yüzme veya su egzersizini kullanan egzersiz modlarının dayanıklılığı arttırdığı gösterilmiştir; yüksek işlevselliğe sahip hastalar koşu bandı veya eliptik antrenörü tercih edebilir. Birçok MS hastasında egzersiz programının başlangıcında görülen düşük dayanıklılık, egzersiz seanslarında kısa dinlenme süreleri dahil edilerek yönetilebilir. Aralıklı dinlenme süreleri, MS semptomlarını geçici olarak daha da kötüleştirebilecek yorgunluk ve sıcaklığa karşı duyarlılığı önlemeye yardımcı olur.

Sucul egzersizler MS hastaları arasında, özellikle de ısı birikiminin önlenmesi, denge ve destek kolaylığı nedeniyle oldukça popülerdir. su ile. Hidroterapi teknikleri, karada egzersiz yaparken aksi takdirde ortaya çıkan güç ve mobilite sınırlamalarının ele alınmasına yardımcı olabilir. Bu tür bir egzersiz gücü, tonu ve dayanıklılığı artırır. MS hastalarında esneklik egzersizleri önemlidir. Her ikisi de birçok kişi tarafından sıkça karşılaşılan kas tonusunu ve krampları artırır. Gün boyunca tekrarlanan kısa germe seansları (10-15 dakika uzunluğunda), tek bir germe seansından daha iyi sonuçlar verir. Diğer egzersizlerden önce ve sonra yapılan hafif esneme de önemlidir.

Bu gerçeklere dayanarak, klinik uygulama şu anda yeterli hidrasyonla haftada en az ılımlı egzersiz önermektedir. Bazı MS hastalarında bilinen ısı duyarlılığı nedeniyle, soğuk duşlar ve klimalı tesisler ile ön soğutma gibi soğutma stratejileri de önerilmektedir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]