Bir şeyleri görme ve çarpma sorunu sadece bulanık görme belirtileridir. Bazı durumlarda bu, altta yatan bir tıbbi sorundan ya da bir kitabı çok yakından okumak gibi faaliyetlerin göz yorgunluğundan kaynaklanıyor olabilir. Gözün bulanıklaşmasına neden olabilecek birçok şey vardır.
Nearsightness
Tıbbi olarak miyopi olarak bilinen nightightness, uzak mesafedeki nesnelerin bulanık göründüğü yaygın bir göz sorunudur. Mayo Clinic, yakın görüşlülüğün hızla veya kademeli olarak ortaya çıkabileceğini, tipik olarak çocukluk ve gençlik dönemlerinde kötüleştiğini söylüyor. Çocuklar genellikle birçok kez yanıp söner, televizyona yakın oturur veya birçok kez gözlerini ovalar.
Yakın görüşlülük için risk faktörleri arasında aile öyküsü olması, erken doğması ve okuma ve dikiş gibi yakın işler yapması vardır.>
Gözlükler ve kontakt lensler yakın görüşlülüğün düzeltilmesine yardımcı olabilir. Lazer yardımlı in-situ keratomileusis (LASIK) veya fotorefraktif keratektomi gibi ameliyatlar görmeyi iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Presbiyopi
Presbiyopi, yakınında bulunan nesnelerin bulanık göründüğü bir durumu ifade eder. Mayo Clinic, bunun yaşlanmanın normal bir parçası olduğunu ve tipik olarak 40'lı yılların başında belirginleştiğini söylüyor.
Presbiyopinin spesifik semptomları, kelimeleri açıkça görmek için belli bir mesafedeki kitapları veya diğer maddeleri okumayı içerir. Diğer presbiyopi semptomları, yakın çalışırken göz yorgunluğu ve baş ağrısının gelişmesini içerir.
Presbiyopi gelişimi için risk faktörleri arasında 40 yaşından büyük olmak ve diyabet, multipl skleroz ve kalp hastalığı gibi hastalıklar vardır. Antihistaminikler, alkol ve diüretikler gibi bazı ilaçlar, presbiyopi gelişme riskini artırabilir.
Reçeteli okuma gözlükleri, bifokaller veya trifokalların kullanılması, görüşün doğru olmasına yardımcı olabilir. Presbiyopiyi yönetmek için LASIK veya iletken keratoplasti de yapılabilir. Bazı durumlarda, etkilenen gözün lensi çıkarılabilir ve değiştirilebilir.
Glokom
Glokom, optik (göz) sinirin hasar gördüğü ve artan göz basıncına yol açan bir durumu ifade eder. Birkaç glokom türü açık açılı, açılı kapanmalı, konjenital ve sekonderdir.
Ulusal Sağlık Enstitüleri web sitesi olan MedlinePlus, açık açılı glokomun aslında en tipik glokom şekli olduğunu söylüyor. Belirtileri periferik görme kaybını içerir.
Açı kapanması glokomu, gözdeki sıvı (sulu mizah) tıkandığında ortaya çıkar. Belirtiler, bulanık görme, kırmızı gözler, şişmiş gözler ve etkilenen gözde ağrıyı içerebilir.
Konjenital glokom kalıtsaldır ve kendine özgü belirtileri, etkilenen gözün yırtılması, ışığa duyarlılığı ve genişlemesini içerir.
Sekonder glokom, kortikosteroidler veya üveit gibi göz hastalıkları gibi ilaçlara bağlı olabilir.
Glokomun tipine bağlı olarak, tedavi göz damlası kullanmayı, ilaç ya da intravenöz ilaç almayı veya gözü azaltmak için ameliyat yaptırmayı içerebilir. basıncı.