|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Düşük Bağışıklık Sistemine Neden Olan Nedir?

Bağışıklık sistemi, vücudun enfeksiyonlarla mücadele için özel olarak geliştirilen hücre ve organ ağıdır. Bağışıklık sistemindeki zayıflıklar doğuştan olabilir, yani biri onlarla doğar, ya da dış etkenlerin neden olduğu kazanılır. Bağışıklığı azalmış bir kişi enfeksiyon ve hastalıklar için yüksek risk altındadır.

Konjenital İmmün Yetmezlikler

Bağışıklık sistemi çok karmaşıktır ve enfeksiyonlarla mücadele etmek ve enfeksiyonları sürdürmek için işlev gören çok sayıda hücre ve protein türü içerir. ", 3, [[Bu bileşenlerin herhangi birindeki bir kusur veya mutasyon, birincil immün yetmezlik olarak da adlandırılan doğuştan bir immün yetmezliğe yol açabilir. En sık görülen kusur, 333 kişide 1 kadar sık ​​görülebilen ve genellikle asemptomatik olan IgA eksikliğidir; Ancak, hastalar ayrıca sık sinüs, idrar yolu ve bağırsak enfeksiyonları yaşayabilir. Birincil immün yetmezlikteki diğer aşırı uç, ağır kombine immün yetmezlik veya 50.000 kişiden 1'ini etkileyen SCID'dir. Bu durumda, vücutta T hücreleri üreten bir sorun vardır ve olgun T hücreleri gelişmez. Bu, özellikle virüs ve mantarlardan kaynaklanan, hayatı tehdit eden ciddi enfeksiyonlara yol açar. SCID ile doğan bebekler, hayatta kalmak için kemik iliği nakli gerektirir. Klinik şiddeti açısından bu ikisi arasında bir yere düşen yüzlerce başka primer immün yetmezlik tanımlanmıştır ve daha fazlası henüz keşfedilmemiştir.

Virüslere Bağlı Bağışıklık Yetersizliği

İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü veya HIV, 1980'lerin başında karakterize edildi. HIV, insan T yardımcı hücrelerini enfekte eden ve virüslerle ve bazı parazitlerle mücadele edemeyen bir virüstür. 2006 itibariyle, ABD'deki 5000 kişiden biri virüsle enfekte iken, bazı Afrika ülkelerinde prevalansı kabaca beş kişiden biriydi. HIV tedavisi, oldukça aktif antiretroviral tedavi ile kombinasyon terapisi veya tipik olarak üç farklı ilacı içeren HAART'tır. Bu ilaç rejimi, HIV'li hastalar için uzun süreli sağkalımı büyük ölçüde geliştirmiştir ve edinilmiş immün yetmezlik sendromu olan AIDS'in ilerlemesini yavaşlatmaktadır. Şiddetli edinilmiş immün yetmezliğe neden olabilen diğer bir virüs, insan T-lenfotrofik virüsü veya Japonya ve diğer Asya bölgelerinde en yaygın olan HTLV'dir. Mononükleozise neden olan Epstein-Barr virüsü ve sitomegalovirüs gibi diğer virüsler vücudun normal bağışıklığına engel olabilir, ancak etki tipik olarak o kadar şiddetli değildir.

Malnütrisyona Bağlı Bağışıklık Yetersizliği

Bazı vitamin ve minerallerde eksiklik Bağışıklık sistemi fonksiyonunun azalmasına neden olabilir. A, E ve C vitaminleri ile birlikte çinko, bakır, demir ve selenyumun, nötrofil, T hücresi veya antikor fonksiyonu için önemli olduğu gösterilmiştir. Besinleri zayıf bir şekilde besleyen ve bağırsak hastalığı olan kişilerin besinlerin emiliminin azalmasına neden olduğu risk altındadır.

Diğer Hastalıklar Nedeniyle Bağışıklık Yetersizliği

Turner Sendromundan etkilenen kadınlar düşük antikor seviyelerine, zayıf T hücre işlevine sahip olabilir nötrofil kaynaklı bakteri öldürme problemleri. Down sendromu da benzer sorunlara neden olabilir. Orak hücre hastalığından muzdarip insanlar sürekli olarak dalaklarının fonksiyonlarını kaybederler ve bu durum onları streptokok pnömonisi ve salmonella kemiği enfeksiyonları için risk altına sokar. Kistik fibroz hastaları, özellikle Pseudomonas organizmalarında, pnömoni riskine yol açan, akciğerlerinden mukozayı temizlemekte zorlanırlar.

Düşük Bağışıklığa Neden Olan Diğer Faktörlerin

Stresin, immünolojik sinyal moleküllerinin işlevini modüle ettiği gösterilmiştir. , ancak bu etki bir kişiden diğerine büyük ölçüde değişir. Yaşlanmanın ayrıca bağışıklık üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu görülmektedir. Uzay uçuşu, yüksek irtifalar ve iyonlaştırıcı radyasyon gibi aşırı çevresel koşullara maruz kalmak, vücudun normal enfeksiyonlarla mücadele etme yeteneğini de bozabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]