|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Hepatit Cnin Olası Komplikasyonları

Kronik hepatit C sizi yavaşça gizler ve bu da özellikle tehlikeli hale gelir. Hepatit C virüsü veya HCV enfeksiyonu tipik olarak karaciğere özgü semptomlara neden olmadan on yıl veya daha uzun süre devam eder. Bununla birlikte, hastalığın bu "sessiz" döneminde, HCV karaciğerinize sürekli olarak saldırır ve zarar verir. Bu zararın ardından, karaciğerinizde skar dokusu birikir ve bu da siroz, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanseri gibi komplikasyonlara yol açabilir. Karaciğeriniz dışındaki hastalıklara yol açabilecek bağışıklık sistemi anormallikleri de gelişebilir.

Hepatit C komplikasyonları ciddi olsa da kaçınılmaz değildir. Antiviral tedavi ile HCV'yi vücudunuzdan temizlemek, hepatit C'nin tüm uzun vadeli komplikasyonlarının riskini azaltır.

Siroz

Tedavi edilmemiş hepatit C'li beş kişiden birinin sonunda siroz gelişmesi 20 ila 30 yıl, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre. Sirozda, HCV enfeksiyonuna bağlı yara izi normalde pürüzsüz karaciğer dokusunu parke taşı benzeri nodüllere deforme eder. Ağır yaralı doku karaciğerden kan akışını yavaşlatır ve sindirim sisteminin damarlarında bir desteğe neden olur. Erken evre sirozu olan kişilerin çoğunda sağ üst karın bölgesinde yorgunluk, iştahsızlık ya da hafif ağrı gibi belirsiz semptomlar vardır - ve bazı insanlar semptomsuzdur. Semptomlar sıklıkla seyrek kalır, çünkü karaciğer, maruz kaldığı hasara rağmen vücudun ihtiyaçlarını karşılamayı başarır.

Karaciğer Yetmezliği

Siroz geliştiğinde, tedavi edilmeyen hepatit C seyri kaygan bir eğim haline gelir. Skar dokusu birikmeye devam ettikçe, karaciğer fonksiyonu sonunda karaciğer yetmezliği noktasına düşebilir. Bu geçiş sürekli olarak ciddi ve sıklıkla engelleyici karaciğere özgü belirti ve semptomlara neden olur, örneğin:

cildin ve gözlerin beyazlarının sarımsı lekelenmesi - ayak ve bacakların idrara çıkması ve şişmesi - birikmesi karın sıvısı - kusma kanları - zihinsel işlevlerde veya kişilik değişikliklerinde azalma - titreme ve zayıf koordinasyon

Karaciğer yetmezliği olan HCV ile ilişkili siroz çok ciddidir ve özel tıbbi bakım gereklidir. Antiviral tedavi hala mümkün olabilir, ancak bir karaciğer nakli için değerlendirme de tipik olarak önerilmektedir.

Karaciğer Kanseri

HCV kansere neden olan bir virüstür. Ulusal Toksikoloji Programı’nın On üçüncü Baskı, Kanserojenler Raporuna göre, HCV’niz olduğunda karaciğer kanseri riskiniz, enfekte olmayan insanlardan yaklaşık 12 kat daha fazladır. Aslında, Ulusal Kanser Enstitüsü, HCV'nin, ABD'deki karaciğer kanserinin önde gelen nedeni olduğunu belirtir. En sık sirozlu kişilerde görülür. Hepatit C ile karaciğer kanseri riskinizi artıran diğer faktörler şunlardır:

ağır içme - sigara içme - HIV veya hepatit B virüsü ile enfeksiyon - karaciğerde aşırı yağ - demir

Diğer Komplikasyonlar

HCV öncelikle karaciğerinize bulaşır ve zarar verirse de, komplike durumlar diğer organları ve vücut sistemlerini de etkileyebilir. Bu koşulların çoğu, bağışıklık sisteminiz tarafından HCV ile savaşmak için üretilen antikor adı verilen özel proteinler nedeniyle gelişir. Bu antikorların spesifik olarak HCV'ye bağlanması amaçlanmıştır, ancak bazen kandaki diğer proteinlerle reaksiyona girerek hasara yol açarlar. Kriyoglobulinemi olarak bilinen bu durum, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi soruna neden olabilir:

böbrek hasarı - uyuşukluk, karıncalanma ve sinir hasarı nedeniyle ağrı - kas ve eklem ağrısı - ağız kuruluğu ve gözler - cilt döküntüleri - ülserler

Hepatit C ayrıca, bağışıklık sistemi hücrelerinden kaynaklanan bir kanser türü olan, prediyabet, diyabet, böbrek hastalığı, depresyon, anksiyete bozuklukları ve Hodgkin olmayan lenfoma gibi diğer durumlar için riskinizi artırabilir. HCV'yi vücuttan temizlemek bu koşulların çoğunu önler veya daha önce gelişmişlerse hafifletmeye yardımcı olur.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]