Hepatik ensefalopati, karaciğeriniz amonyak ve manganez gibi toksinlerin kanını kaldıramadığında ortaya çıkar. Bu, kanda biriken ve beyine giren toksinlerle sonuçlanır. Düşük proteinli bir diyet kandaki amonyak seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğinden, diyet hepatik ensefalopatinin tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır.
Nedenleri
Hepatik ensefalopati, karaciğer sirozu ve karaciğer fonksiyonunuzu etkileyen bozukluklardan kaynaklanır hepatit. Ek olarak, hepatik ensefalopati ayrıca elektrolit anormallikleri, dehidrasyon, enfeksiyonlar, böbrek problemleri ve düşük oksijen seviyeleri ile tetiklenebilir. Alkolizm, menenjit ve sedatif doz aşımı dahil hepatik ensefalopati semptomlarını maskeleyebilen veya taklit edebilen bazı tıbbi durumlar vardır.
Belirtiler ve Teşhis konuşma. Belirtiler aniden ortaya çıkabilir veya yavaş yavaş başlayabilir ve zamanla kötüleşebilir. Hepatik ensefalopatiyi teşhis etmek için tanı testleri yapılmalı ve tam bir kan sayımı, beynin BT taraması ve kandaki amonyak seviyelerinin kontrolü dahil olabilir.
Protein
Diyetteki proteinin sınırlı olması gerekebilir Amonyak seviyesini düşürmek için. Amonyak, protein sindirildiğinde üretilir; bu, normal şartlar altında, kan tarafından karaciğerden temizlenebilir. Hayvansal proteinlerin sınırsız sebze proteini ile günde 40 gram ile sınırlandırılması gerekebilir. Hayvansal protein kaynakları tavuk, hindi, kırmızı et, balık, süt ürünleri ve yumurtaları içerir. Başlıca bitkisel protein kaynakları arasında fasulye, mercimek, baklagil ve tofu bulunur.
Diğer Hususlar
Hepatik ensefalopati hastalarında ciddi protein kısıtlaması konusunda bazı endişeler vardır. Protein alımı çok düşükse, kas kütlesi kaybı meydana gelebilir. Bir doktor ve kayıtlı bir diyetisyenle çalışmak, protein alımının bireysel ihtiyaçlara göre yeterli olmasını sağlamaya yardımcı olabilir. Akut hepatik ensefalopati tedavi edilebilir; bununla birlikte olası komplikasyonlar beyin şişmesi, sinir sistemine kalıcı hasar ve komaya neden olabilir.