Soğuk algınlığı - aynı zamanda soğuk algınlığı da denir - yaşamınız boyunca yaşayacağınız en sık görülen hastalıktır. Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü, 200'den fazla farklı virüsün soğuk algınlığına neden olabileceğini bildirmektedir. Yetişkinler genellikle yılda iki ila dört soğuk algınlığı yaşarlar; Çocukların yılda altı ila 10 soğuk algınlığı vardır. Burun pasajlarını ve üst boğazı astarlayan dokular, soğuk virüslerle enfeksiyonun odak noktasıdır. Sonuç olarak, soğuk algınlığı semptomlarının çoğu, burun ve üst boğaz astarlarının iltihaplanması ile ilişkilidir.
Akut Burun
Akan burun, soğuk algınlığının en yaygın belirtilerinden biridir. Vücudun bağışıklık sistemi viral enfeksiyonla savaşırken, burun mukusu hacmi artar. Mukus, ilk birkaç gün boyunca tipik olarak berrak ve akıcıdır; o zaman yavaş yavaş kalınlaşır ve enfeksiyon temizlenirken sarımsılaşabilir. Burun akıntısına neden olan aynı süreçler ayrıca burun zarının şişmesine de neden olur. Bu nedenle, bu iki semptom tipik olarak birlikte ortaya çıkar ve birlikte çözülür. Ortalama olarak, baş soğuk algınlığı yaklaşık yedi gün sürer, ancak semptomlar iki hafta kadar devam eder.
Hapşırma
Baş soğuk algınlığı olan kişilerin çoğunda hapşırma ve burunta kaşıntılı bir his vardır. Nazal solunum yollarının viral enfeksiyonu ve vücudun bağışıklık tepkisi burundaki sinirleri tetikleyerek hapşırmaya neden olur. Burundan boğanın arkasına akan mukus bu semptomun olağan nedenidir. Burun tıkalı olduğu için gerekli olan ağız solunumu, boğazı da kurutup tahriş edebilir.
Baş ağrısı
Soğuk algınlığı olan bir azınlıkta hafif bir baş ağrısı görülür. Genellikle sinüs dokularının şişmesinden kaynaklanan sinüs basıncının artmasından kaynaklanır. Baş ağrısı tipik olarak burun tıkanıklığı giderildiğinden şişer.
Öksürük | Boğazın arkasından akan burundan gelen mukustan kaynaklanır; Yaygın soğuk algınlığı virüsleri doğrudan akciğerleri etkilemez.
Ateş
Küçük çocuklar, başları soğuk, genellikle 100 ila 102 derece Fahrenheit olan düşük dereceli bir ateşi olabilir. Yetişkinlerde genellikle nezle olan ateşi yoktur.