Kanla taşınan parazitler dünya çapında bulunur ve genellikle yaşam döngüsünün bir bölümünü konakçının kanında geçirir. Kan kaynaklı parazitler, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre iki yolla bulaşabilir: parazitler, iğne değişimi veya kan transfüzyonu sırasında enfekte olmuş kan transferi yoluyla yayılabilir veya ayrıca enfekte olmuş bir böcek gibi bir vektör tarafından bulaşabilir. bir konakçı ısırır ve parazitleri kan dolaşımına enjekte eder. Her ne kadar Amerika Birleşik Devletleri'nde nadir görülse de, gelişmekte olan ülkelerde kan kaynaklı parazitler her yıl binlerce ölümden sorumludur.
Parazitler Türleri
En çok bilinen kan kaynaklı parazitler sıtmaya neden olan Plasmodium'dur. Sıtma ölümcül olabilir ve yüksek ateş, titreme ve grip benzeri semptomlarla kendini gösterir. Trypanosoma cruzi, Chagas hastalığına neden olan bir parazittir. Parazit kana girer ve uzun süre kalır, bu da ciddi kalp ve sindirim sorunlarına neden olur. Babesia microti parazitleri babesyoz hastalığına neden olur. Parazitler, kırmızı kan hücrelerini tahrip eder, ciddi anemi ve diğer kan bozukluklarına, kanın pıhtılaşmasına, organ yetmezliğine ve ölüme neden olur. Layşmanya parazitleri leishmaniasis hastalığına neden olur. Parazitler deriyi ülserlere neden olarak enfekte eder ve Ulusal Sağlık Enstitülerine göre dalak, karaciğer ve kemik iliğini de enfekte edebilir.
Bulaşma Yolları
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne göre parazitler vektör adı verilen farklı kaynaklar aracılığıyla iletilir. Sıtma, Anopheles sivrisinekinin ısırığı ile bulaşır. Parazitler sivrisineklerin midesinde büyür ve gelişir ve kırmızı kan hücrelerinde çoğaldıkları insanlara enjekte edilir. Chagas hastalığı, bir Triotomin (öpüşme böceği) böcekinin enfekte dışkıları yoluyla yayılır. Böcek kan yiyor ve parazitlerin cilde girmesini sağlayan konukçuya dışkı atıyor. Babesia, enfekte bir kene ısırığı ile yayılır. Parazitler kene tükürüğünde bulunur ve kene konak ısırdığında iletilir. Layşmanya, enfekte bir kum sineğinin ısırığına yayılır. Parazitler sineğin midesinde yaşar ve sineği bir kan unu için ev sahibini ısırdığında yayılır.
Tanı ve Test
Sıtma teşhisi ve testi, hastanın seyahat geçmişini ve kullanılan kan testlerini içerir. sıtma parazitlerini gözlemlemek için. PCR veya DNA, test de mevcuttur ve hızlı bir şekilde yapılabilir. Chagas hastalığı, parazitlerin varlığı için slaytta kan lekesi görülmesi ile teşhis edilir. Babesia da bir slaytta kan bulaşması gözlemlenerek teşhis edilir. Serolojik veya antikor veya PCR testi de onay olarak kullanılır. Deri ülserlerinden leishmania parazitleri mikroskopta gözlenir, ancak Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre antikor ve PCR testi de mevcuttur. direnç ve organizma türüne bağlı olarak diğer ilaçlar. Chagas hastalığı benznidazol ve nifurtimox ile tedavi edilirken, kalp ve sindirim sorunları semptomlara bağlı olarak tedavi edilir. Babesia azitromisin ile atovaquone veya kinin ile klindamisin ile tedavi edilir. Ciddi hastalığı olan hastalar, hastalığa göre ek tedaviye ihtiyaç duyabilir. Layşmanya, sodyum stibanokonat, megulmin antimonat, flukonazol ve amfoterisin B ile tedavi edilir. Hastalık Kontrol ve Önleme, endemik bölgelerden kaçınarak ve böcek kovucu, sivrisinek ağları, uzun kollu giysiler ve sıtma ilaçları kullanarak sıtma önlenebilir. Chagas hastalığı, triotomin böceği böcek ilacı ile elimine ederek önlenebilir. Enfekte olan kişilerin uygun şekilde tedavi edilmesi, yayılmayı durdurmaya yardımcı olacaktır. Kene öldürmek için haşere kontrol spreyleri kullanarak Babesia önlenebilir. Keneleri eve sokmamak için yürüyüşe çıktıktan veya ormanlık alanlarda koşulduktan sonra dikkatli gözlem yapılmalıdır. Layşmanya kum sineği ısırıklarını önleyerek tedavi edilir. Alacakaranlıktan şafağa kadar dışarı çıkmaktan kaçının. Böcek kovucuların ve uzun kıyafetlerin kullanılması da ısırmaları önleyecektir.
, , ] ]