Saç derisi kokusu rahatsız edici olabilir, ancak genellikle kolayca tedavi edilir. İlaçlı bir şampuan denemeniz, reçeteli ilaç için bir doktora görünmeniz veya diyetinizde bazı değişiklikler yapmanız gerekebilir. Olağandışı vücut kokuları tıbbi durumların belirtileri olabilir, bu yüzden doğru sorunu tedavi ettiğinizden emin olmak için kokunun nedenini belirlemek önemlidir.
Bakteriler
Diğer vücut kokularında olduğu gibi, bir kafa derisi kokusu genellikle ciltte bakteri ile etkileşime giren terlerden kaynaklanır. Vücudun iki tür ter bezi vardır: ekrin ve apokrin. Ekrin bezleri cildin üzerine sıvı salgılarken cildin üzerine sıvı salgılar. MayoClinic.com, apokrin bezlerinin, kafa derisi gibi çok sayıda kıl folikülünün bulunduğu bölgelerde geliştiğini bildirmektedir. Bu bezler, duygusal stresinizdeyken cildinizin yüzeyine itilebilecek yağlı bir ter salgılar. Apokrin terinin bakteriyel parçalanmasından koku oluşabilir. Vücudunuzun kokusu değişirse veya aniden normalden daha fazla veya daha az terlemeye başlarsanız, bir doktora görünmenin vakti geldi. Bunlar diğer tıbbi durumların belirtileri olabilir.
Mantar
Mantar enfeksiyonları kafa derisi kokusundan sorumlu olabilir. Daha çok saçkıran olarak bilinen Tinea capitis, kafa derisinde komik bir kokuya neden olabilir. Kafa derisi saçkıran, kepek benzeri pullara, ciltte kel bölgelere ve kafa derisi üzerinde kabuklara veya irin dolgulu darbelere neden olur. Saçkıran kaşıntılı olabilir ve cildin diğer alanlarında da görünebilir. Saçkıran bulaşıcıdır ve çocuklarda yetişkinlerden daha yaygındır. Çocuklar, enfeksiyon kapan başkalarıyla tarak, fırça, şapka veya saç tokası paylaştıktan sonra genellikle saçkıran kurdu geliştirir. İlaçlı şampuanlar ve oral reçeteli ilaçlar ile tedavi edilir.
Diyet
Ne yediğiniz, koklamanıza nasıl katkıda bulunabilir. MayoClinic. Bu besinler cilt yoluyla atıldığında bir kokuya neden olabilecek yağlar içerir. Kafeinli bir sürü içecek içerseniz, ürettiğiniz ter miktarını artırabilir ve kafa derinizden daha fazla koku alınmasına neden olabilirler. Ayrıca, ruh haliniz, hormon düzeyleriniz, ilaçlar ve tıbbi durumlarınız etkili olabilir.