Duyusal işlem bozukluğu olan çocuklar, beyinlerinin duyusal bilgileri doğru yorumlayabilmeleri için gerekli bilgileri almalarını önleyen nörolojik bir duruma sahiptir. Sonuç olarak, vücutlarını organize etmek ve odaklanmış kalmak için dış uyaranlardan duyusal girdiler ararlar. Her çocuğun kendisini dengelemek için farklı bir girdi türüne ihtiyacı olabilir, ancak ebeveynler ve çocuklar sözlü girdi arayan çocuklar için çeşitli seçenekler arasından seçim yapabilirler.
Sakinleştirici Yiyecekler
Çok fazla besin gerektiren yiyecekler çiğneme, duyu-arayan bir çocuğu sakinleştirebilir. Çiğneme gıdaları meyankökü, yapışkan meyveler, granola barlar veya sarsıntılı içerebilir. Gevrek yiyecekler tuzsuz kraker, cips, patlamış mısır, sakız, elma veya havuç içerebilir. Diğer çocuklar lolipop veya sert şekerler gibi emebilecekleri yiyecekleri tercih edebilir. Veya, bir spor şişesinden veya bir milkshake veya pipetten puding suyunu emebilirler.
Uyarılan Yiyecekler
Bazı çocukların sakinleşmek yerine duyularını "uyandırmak" için duyusal girdilere ihtiyacı olacaktır. Bu yiyecekler arasında tarçın veya nane sakızı, tuzlu krakerler veya cipsler bulunabilir. Bazı çocuklar yiyeceklerde belirli güçlü lezzetler isteyebilir ve limon veya limon damlası gibi ekşi yiyecekleri tercih edebilir, bazıları ise duyularını uyandırmak için baharatlı yiyecekleri tercih edebilir. Bunlar, kırmızı sıcak şekerler veya acı sos içerebilir.
Çeşitli Sıcaklıklar
Çok soğuk veya karışık sıcaklıktaki yiyecekler çocuğunuza ihtiyacı olan duyusal girişi sağlayabilir. Soğuk girdi arayan bir çocuğu memnun etmek için dondurulmuş meyveler veya sebzeler veya buz popları verin. Karışık sıcaklıktaki yiyecekler arasında sıcak etli ve soğuk soslu bir taco, bir kaşık ekşi kremalı sıcak çorba veya sıcak çikolata soslu dondurma sosu yer alabilir.
Gıda Dışı Fikirler
Yiyecek dışında başka yollar da var Bazı çocuklar emzik emmek veya lastik oyuncaklar veya borular üzerinde ısırmayı sevebilir. Çiğneme tüpleri daha büyük çocukların ellerinde veya diğer yiyecek olmayan nesnelerde çiğnemelerini önleme ve odaklanmalarına yardımcı olur. Bir düdük veya kabarcıkların üflenmesi de sakinleştirici bir etkiye sahip olabilir. Ya da çocuğunuzun bir masadan bir kamışla ya da bir masa tenisi topuyla hava üflemesini sağlayın. Titreşimli oral motorlu araçlar da duyusal girdi vermek için kullanılabilir.