|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Aile Sağlığı
Sağlığı ve Hastalıkları

Bilişsel Fiziksel Büyüme ve Gelişme

Genetik faktörler, çevresel etkiler ve psikolojik faktörler ve hastalık hem çocuğun bilişsel gelişimini hem de fiziksel gelişimini etkileyebilir. Bu nedenle ebeveynler, doktorlar ve öğretmenler yıllar içinde çocukların gelişim modellerini rutin olarak değerlendirmeli, böylece çocukların ulaşması beklenen belli gelişimsel kilometre taşlarına ulaşabilsinler.

Genetik faktörler

Biyoloji, çocuğun sağlıklı gelişimi. Genler, değiştirilemeyen biyolojik risk faktörüdür. Bununla birlikte, çocuğun genetik arka planı onu bazı kalıtsal hastalık ve hastalıklara yatkınlaştırabilmesine rağmen, erken müdahaleler, bu risk faktörlerinin çocuğun fiziksel ve bilişsel büyümesi ve gelişimi üzerindeki sonuçlarını geliştirebilir. Bu özellikle önlenemeyen genetik koşullarla uğraşırken çok önemlidir.

Çevresel etkiler

Çocuğun gelişimini ve büyümesini doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilecek başka biyolojik risk faktörleri vardır. Tütün, alkol, yetersiz beslenme, ilaçlar, eğlence amaçlı ilaçlar veya diğer kimyasal maddeler fetusun büyümesini etkileyebilir. Bu maddeler sadece doğum kusurlarına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda sonraki gelişim aşamalarında çocuğun bilişsel gelişimini de etkileyebilir. Maalesef, bu risk faktörlerinin çocuğun öğrenme ve davranışları üzerindeki etkileri yıllarca açıklığa kavuşmayabilir.

Hastalığı

Akut ve kronik hastalıklar çocuğu sık sık ek sağlık problemleri geliştirme riski altında bıraktı duygusal ve davranışsal problemler. Fiziksel engellilik aynı zamanda çocuğun eğitimsel sonucu üzerinde önemli bir etkiye sahip olan ve bireyin yetişkinlikte uzun vadeli istihdamı güvence altına alma becerisini etkileyebilecek sosyal izolasyona da yol açabilir. Bir çocuğun tıbbi bir hastalığa bağlı olarak karşılaşabileceği fiziksel ve bilişsel sınırlamaların yanı sıra, bu bozukluklar çocuğun akranlarıyla sosyal olarak iletişim kurma ve etkileşimde bulunma yeteneğini engelleyebilir. Bu sonuçta çocuğun sosyal olarak damgalanmasına yol açabilir, bu da bireyin fiziksel sağlığı üzerinde daha fazla olumsuz etki yaratabilir.

Verici Bakım

Ulusal Çocuk Sağlığı ve İnsan Gelişimi Enstitüsü tarafından yürütülen kapsamlı bir uzunlamasına çalışma Ergenlik döneminde doğumda başlayan bir çocuğun gelişimindeki çeşitli alanları değerlendiriyor. Araştırmacılar, çocuğun fiziksel ve sosyal, duygusal ve davranışsal gelişimini sık aralıklarla ölçerek, annenin ve anneye yönelik olmayan bakım vermenin kalitesinin çocuğun bilişsel gelişimi üzerindeki etkisini tahmin eder. Çalışmanın bulguları, bakım kalitesinin, çocuğun bilişsel yeteneklerinin ve sosyal yeterliliğinin güçlü bir göstergesi olduğu fikrini desteklemektedir. Anne bakımının kalitesi, başarının en güçlü yordayıcısı gibi görünmektedir.

Psikolojik faktörler

Ebeveynlik tarzı, çocuğun bilişsel gelişimini etkileyen bir başka faktördür. Bir ebeveynin değerleri ve inançları, bir çocuğun etrafında olup bitenleri nasıl anladığını etkiler. Bazı ebeveynlik stilleri çocuğun ihtiyaçlarına cevap verememesine ve talep uyumluluğuna rağmen, diğerleri akademik başarıyı, kendine güveni, bağımsızlığı ve olgunluğu teşvik eder.

. Sosyal biliş öğrenme sürecinin anahtarı olarak görülmektedir, çünkü öğrenme bir çocuğun başkalarıyla etkili bir şekilde etkileşime girebilmesini gerektirir. Oyun, çocuğun öğrenme yeteneğine katkıda bulunan ilk sosyal etkileşimlerden biridir. Daha sonra, bir çocuk diğer çocuklarla farklı sosyal aktivitelere katılırken, sorunların nasıl çözüleceğini öğrenir. Kültürel etkiler aynı zamanda çocuğun bilişsel gelişimini de etkiler; okul sistemi en kalıcı kültürel etkilerden biridir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır