| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Aile Sağlığı |

Sağlığı ve Hastalıkları

İyot Radyasyon Ablasyonuna Sahip Olmanın Yan Etkileri Nelerdir?

Radyoaktif iyot ablasyonu, hipertiroidizm (aşırı aktif tiroid bezi) için kanıtlanmış bir tedavi yöntemidir, ancak öncelikle tiroid kanserinin papiller ve foliküler formlarını tedavi etmek için kullanılır. Kapsül veya sıvı formda tatbik edilen radyoaktif iyot, tiroidi küçültür, tiroid fonksiyonunu azaltır ve tiroid bezini radyasyona maruz bırakarak tiroid kanseri hücrelerini ortadan kaldırır. Bir kişi bir radyoaktif iyot ablasyonuna maruz kaldığında, diğer bazı organlar da radyasyona maruz kalır. Diğer organlara radyasyona maruz kalmak bazı istenmeyen veya beklenmedik yan etkiler yaratabilir.

Xerostomia

Xerostomia tükürük eksikliği nedeniyle ağız kuruluğu için kullanılan tıbbi terimdir. Kserostomi, tükrük bezlerinin radyasyona maruz kalması ve tükürük üretiminin azalması nedeniyle radyoaktif iyot işlemlerinin en sık görülen yan etkisidir. Ağız kuruluğu, bir radyoiyot ablasyonundan sonra genellikle bir haftadan fazla sürecek, ancak zamanla doğal olarak iyileşecektir.

Bulantı /Kusma

Bulantı ve kusma, radyoaktif iyot ablasyonunun ardından da çok yaygın görülen yan etkilerdir. Bu, midenin ve tüm içeriğinin doğrudan iyonlaştırıcı radyasyona maruz kalması nedeniyle oluşur. Bulantı ve kusma birkaç gün sonra düzelmelidir. Mide içeriği radyasyona doğrudan maruz kaldığı için, üretilen herhangi bir kusma radyoaktif hale gelir. Kişi, mide içeriğini temizleme işlemine dahil olan herhangi bir kişinin veya kişilerin de radyasyona maruz kalacağının farkında olmalıdır. Radyoaktif iyot ablasyonu uygulanmadan önce bir hekim veya diğer sağlık personeli tarafından alınacak önlemler ayrıntılı olarak açıklanmalıdır.

Gastralgia mide ağrısı veya karın ağrısı için kullanılan tıbbi terimdir. Radyoiyot terapisinin bu biraz beklenen yan etkisi, bir radyoaktif iyot kapsülü veya sıvısının içilmesinden doğrudan radyasyona maruz kalmaktan kaynaklanır. Gastralji bir veya iki gün içinde düzelmelidir.

Boyun Organlarında Ağrı /Hassaslık

Tiroid ablasyonu sırasında boynun radyasyona maruz kalması nedeniyle, tüm boyun organlarında ağrı veya hassasiyet görülebilir. Bireyler, tiroid yatağında, parotis bezinde (en büyük tükürük bezi) ve submandibular bezlerde (ağız tabanının altında bulunan tükürük bezi çifti) ağrı hissedebilirler. Ağrı bir veya iki gün sonra azalmalı.

Tadı değiştirildi

Tükürük salgısının azalması ve iyotun metalik özellikleri nedeniyle, bireyler tatlarında geçici bir değişiklik yaşayabilir. Bu, olması gerektiği kadar lezzetli olmayan yiyecekler olarak tanımlanabilir. Bu yan etki, biraz rahatsız edici olsa da, 48 saat içinde çözülmelidir.

Yorgunluk

Yorgunluk veya yorgunluk, bir radyoiyot tiroid ablasyonundan sonra da yaşanabilir. Bu, tiroid hormonlarının tiroid üretimindeki düşüş nedeniyle ortaya çıkar. Yorgunluk da kısa süreli bir etkidir. Tiyoid hormon seviyeleri yeterli seviyelere döndüğünde enerji seviyeleri normale dönmelidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com