Yaşlanma, kadınların üreme sistemlerinde, özellikle yumurtalıklarında özellikle zordur. Bununla birlikte, son çalışmalar, endojen hormon dehidroepiandrosteronu (DHEA) içeren replasman tedavisinin, bazı hekimler tarafından reçete edildiğinde ve hekim tarafından yakından izlendiğinde yumurta kalitesi ile ilgili doğurganlık sorunları ile ilgilenen bazı kadınlara yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
> Bir kadın, sahip olacağı tüm yumurtalarla doğar. Yumurta arzı, doğmadan önce azalmaya başlar ve menopoza girene kadar devam eder. Her adet döngüsü, kalan yumurtalarının bir kısmı, fallop tüplerine salınacak "aday" olarak ortaya çıkar ve böylece döllenme için uygun hale gelir. Yaşlandıkça, bu adayların sayısı ve kalitesi, en fazla 35 yaşından sonra keskin bir şekilde azalır. Bazı durumlarda, 35 yaşından küçük kadınların erken over yetmezliği olduğu (bu durum azalmış over rezerviyle sonuçlanır) teşhis edilebilir. Hormon seviyelerinde artan dalgalanmalarla birleştiğinde, bunun kadının hamile kalma kabiliyeti üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir.
Dehidroepiandrosteron (DHEA)
DHEA, diğer steroidal hormonlara dönüşebilen bir steroidal hormondur. östrojen ve testosteron). DHEA, öncelikle genç erkek ve kadınların adrenal sınıfları tarafından üretilip salgılanmaktadır ve 30 yaşından sonra azalmaya başlamış görünmektedir. DHEA, zihinsel keskinlik, fiziksel güç, cinsel dürtü ve hafıza ile ilişkilidir.
Faydaları
New York'ta İnsan Üreme Merkezi tarafından yürütülen araştırmalara dayanarak, DHEA replasman tedavisi artan embriyo sayıları, artan embriyo kalitesi, doğurganlık tedavisi sonuçları artmış ve primer fertilite zorluğu azalmış yumurtalık rezervi azalmış bazı kadınlarda düşük yapma oranları ile ilişkilendirilmiştir. Yavaş bir adrenal sistemin (genellikle stres, kan şekeri dengesizlikleri ve yaşam tarzı faktörleri nedeniyle) azalmış Adrenal sisteminin bir sonucu olarak Azalmış Yumurtalık Rezervi yaşayan kadınlar için ve bu nedenle, doğal olarak meydana gelen DEHA eksikliği, dikkatli bir şekilde izlenen DEHA replasmanı yaşlanmayan yumurtalıkların ihtiyacını karşılayabilir ve Bu nedenle, hamilelik şansını arttırın.
Olumsuz Etkiler
DHEA vücutta testosterona dönüştüğü için, zaten ortalamanın üzerinde testosteron seviyelerinin üzerinde üretim yapan kadınlarda doğurganlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Yüksek seviyelerde testosteron, aşırı durumlarda, yumurtlamayı durdurabilir. Orta derecede artmış DHEA veya testosteron miktarları bile bir kadının döngüsünü etkileyebilir ve akne ve aşırı saç büyümesi de dahil olmak üzere istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Her ne kadar DEHA Amerika Birleşik Devletleri'nde tezgahta mevcut olsa da, ihtiyaç ve uygun dozajları belirlemek için testler bir doktor tarafından yapılmalıdır.
Tanı ve Tedavi Protokolleri
DHEA'nın değiştirilip değiştirilmeyeceğini belirlemede ilk adım garanti edilen hormon seviyelerini kontrol ediyor. Bu genellikle DHEA protokolünün belirli bir kadının durumuna yardımcı olup olmayacağını belirlemek için 2-3 hafta süren tükürük testi bataryasıyla (her hafta 1 gün yapılan testlerle) yapılır. Bu testler geleneksel bir doktor tarafından yapılmayabilir, ancak genellikle naturopathlar tarafından yapılır. DHEA'nın bir kadına fayda sağlayabileceğine karar verildikten sonra, dozaj kalifiye bir tıbbi uzman tarafından belirlenmeli ve hormon seviyeleri tedavi döngüsü boyunca izlenmeye devam edilmelidir.
, , ] ]