İnsan beynindeki hücreler elektrik sinyalleriyle birbirleriyle iletişim kurarlar. Bu elektrik sinyalleri kaotik hale geldiğinde, bir nöbet meydana gelir. Nöbetler, bu beyin kısa devresinin fiziksel belirtileridir. Bebeklerde, nöbet semptomları spesifik olmayabilir ve dudak şapırtma ve inleme seslerinden, tipik olarak nöbet bozukluklarıyla ilişkili olan tamamen şişmiş, genel vücut sallanmasına kadar değişebilir. Nöbetlerin bebeklerde enfeksiyonlar, metabolik durumlar, travma ve doğum yaralanmaları ve ateşli nöbetler gibi birçok nedeni olabilir.
Enfeksiyonları
Merkezi sinir sistemi enfeksiyonları nöbetlere neden olabilir. Bunlar, beyni ve omuriliği çevreleyen dokuların iltihabı olan menenjit ve beyin dokusunun kendisinin iltihabı olan ensefaliti içerir. Bakteriler, virüsler ve nadiren mantarlar bu enfeksiyonlara neden olabilir. Bebeklerde enterovirüsler gibi virüsler ensefalite neden olabilir. Herpes simpleks virüsü ayrıca yaşamı tehdit edici nöbetlere ve beyin enfeksiyonuna neden olabilir. Şubat 2012'de "Lancet" dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, B grubu strep yenidoğanlarda en sık görülen menenjit nedenidir. Aşılar, Haemophilus influenzae adlı bir bakterinin neden olduğu menenjit insidansını azaltmıştır, ancak aşılanmamış çocuklar, yüksek ateş ve nöbetlere neden olabilecek bu ciddi enfeksiyonu geliştirme riski altındadır.
Hipoglisemi
Bazı bebeklerde doğar. Vücudunun normal metabolik fonksiyonuna müdahale eden koşullar. Örneğin, bazı durumlar hipoglisemiye veya düşük kan glukozuna neden olur. Glikoz beyin için ana enerji kaynağıdır. Glikoz seviyesi belli bir seviyenin altına düştüğünde nöbet geçirebilir. “Avrupa Pediatri Dergisi” nde yayınlanan 1997 tarihli bir makaleye göre, doğumda normalden daha küçük olan bebeklerde kan glukozu düşüktür. Hipoglisemi için diğer bir önemli risk faktörü, bebeğin annesinin gebelik diyabeti olup olmadığıdır. Bu olduğunda, bebeğin glikozu doğumdan sonra hızla düşer, uyuşukluğa, zor beslenmeye ve muhtemelen nöbetlere neden olur.
Travma ve Doğum Yaralanmaları
Aralık 2009 sayısında yayınlanan bir araştırmaya göre "Klinik Perinatoloji" "Yenidoğanlarda semptomatik nöbetlerin en sık görülen nedeni, oksijen eksikliğinden kaynaklanan beyin arızalarıdır. Hipoksik /iskemik ensefalopati olarak bilinen bu durum, fetus rahim gelişirken oksijen yoksa veya doğum ve doğum sırasında bebeğin oksijen beslemesi tehlikeye girerse ortaya çıkabilir. Oksijen eksikliği kalıcı beyin hasarına neden olabilir ve nöbetlerin oluşmasına zemin hazırlayabilir.
Febril Nöbetler
Febril nöbetler, 6 aylıktan küçük bebeklerde yaygındır. Genellikle hafif bir enfeksiyon nedeniyle bir bebeğin ısısı aniden arttığında gerçekleşen olaylardan daha kısa yakalanırlar. “Clinical Evidence,” dergisindeki Kasım 2010 tarihli bir makaleye göre, ateşli nöbetler genellikle kısadır ve bir saat içinde tam iyileşme ile 15 dakikadan daha az sürer. Bu tip bir nöbet, genellikle 24 saatlik bir süre içinde nüks etmez. Bu tür nöbetler genellikle uzun vadeli sorunlara neden olmaz, ancak ateşli nöbetleri olan bebeklerin küçük bir yüzdesi epilepsi geliştirir.
Dikkat Edilecek Noktalar
Bebeğinizin nöbet geçirmesi durumunda, derhal tıbbi yardım alınması önemlidir. . Acil sağlık personeli, oksijen ve antiseizasyon ilaçları sağlayarak nöbetlerle başa çıkmak için eğitilmiştir.