| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Aile Sağlığı |

Sağlığı ve Hastalıkları

Erken Çocukluk Gelişimi Değerlendirme Araçları

Erken çocukluk, çocuğun yaşamında, dil, okuryazarlık, motor, sosyal duygusal ve önyargı becerilerinin geliştirildiği kritik bir dönemdir. Ebeveynler, doktorlar, okul öncesi ve günlük bakım personelinin, çocuğun uygun gelişimsel stimülasyon sağladıklarından emin olmak için nasıl geliştiğini anlamaları gerekir. Erken çocukluk gelişimi değerlendirme araçları, bir çocuğun gelişimsel büyüme seviyesini ölçmeye yardımcı olmak için kullanılabilir. Değerlendirme araçları tarama yapmak, devam eden değerlendirme faaliyetlerini yürütmek ve gelişimsel sorunları teşhis etmek için kullanılır.

Tarama

Gelişimsel tarama, çocuğun gelişim gösterip göstermediğini tespit etmek için çeşitli gelişim alanlarına bir kurs düzeyinde bakma sürecidir. beklendiği gibi gelişmekte. Bir çocuk tarama değerlendirmesiyle ilgili beklentileri karşılamıyorsa, gelişimsel bir sorunu olabilir, ancak böyle olması gerekmez. Tarama, gerçek gelişimsel gecikmeler olup olmadığını belirlemek için daha kapsamlı ve derinlemesine değerlendirmeden faydalanabilecek çocukları bulmaya odaklanır.

Tarama Değerlendirme Araçları

En sık kullanılan ekran değerlendirme araçlarından bazıları: Denver Gelişimi Tarama Testi II, Yaşlar ve Aşamalar Anketi, Erken Tarama Envanteri-Revize Edilmiş (ESI-R), Hawaii Erken Öğrenme Profili (YARDIM) ve Öğrenmenin Değerlendirilmesine Yönelik Gelişim Göstergeleri (DIAL). Tarama araçları eğitimli personel tarafından yönetilmektedir. Eğitim düzeyi, aracın uygun şekilde nasıl yönetileceği, performansın nasıl derecelendirileceği ve çocuğun puanının nasıl belirleneceği ile ilgili temel bir eğitimdir. Tarama aracını yöneten kişinin değerlendirme ve değerlendirmede uzman olması gerekmez.

Devam Eden Değerlendirme

ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı'na göre, tarama ve devam eden değerlendirme arasındaki fark, taramadır. Gelişmeye hızlı bir bakış sunar; devam eden değerlendirme ise zaman içinde sürekli ve sürekli gelişime bakar. Devam eden değerlendirme, çocuğun güçlü ve zayıf yönleri, işleyiş düzeyleri ve öğrenme ya da öğrenme tarzlarının özel özellikleri hakkında bilgi toplayan bir süreçtir. Devam eden bazı değerlendirme araçları, belirli bir müfredata bağlıdır ve programın amaçları yoluyla öğrenmede ilerleme kaydedilmektedir.

Devam Eden Değerlendirme Araçları

Devam eden bazı değerlendirme araçları, Yüksek Kapsam, Yaratıcı Ders Programı ve Proje Yapısı Bu devam eden değerlendirmeler, çocuğun müfredat hedeflerine ulaşmadaki ilerlemesini belirlemek için kullanılır. Diğer bir gelişimsel değerlendirme süreci, gelişimsel ilerleme hakkında sürekli bilgi sağlamak için önemli olayları veya gözlemlenebilir davranışları belgeleme süreci olan anekdot notları almaktan yararlanır. Devam eden değerlendirme araçları, öğretmenlerin bir çocuğun ne bildiğini ve ne öğrenmeye hazır olduğunu tanımlamasına yardımcı olur. Öğretmenler, sınıfta kullanılan müfredatla bağlantılı devam eden değerlendirme aracının nasıl yönetileceği konusunda eğitilir. Ayrıca kaliteli fıkra notları veya kayıtları alma konusunda da eğitim alırlar.

Tanısal Değerlendirme

Tanısal değerlendirme, özel ilgi alanlarına bakan veya geniş bir gelişim yelpazesine bakan bir süreçtir. Tanı değerlendirme araçları genellikle çok sayıda çocuk için standardize edilmiştir ve bir çocuğun aynı yaş, cinsiyet ve etnik kökenli diğer çocuklarla ilgili performansını yansıtan bir puan verilir. Tanısal değerlendirme tipik olarak bir çocuğa verilen bir etiket veya teşhis ile sonuçlanır. Bazı yaygın etiketler zeka, zihinsel gerilik, otizm, öğrenme güçlüğü, duyusal bozukluk (sağır, kör) ve nörolojik bozukluklarla ilgilidir. Tanısal değerlendirme araçlarını yöneten kişiler, devlet ve ulusal standartları, sertifikalandırma veya lisans gerekliliklerini karşılamalıdırlar.

Tanısal Değerlendirme Araçları

Gelişimsel sorunları belirlemek veya tanımlamak için kullanılan bazı tanısal değerlendirme araçları şunlardır: Wechsler Okul Öncesi ve Birincil Zeka Ölçeği (WPPSI), Bebek Gelişiminin Bayley Ölçeği, elektroensefalogram (EEG), Kaufman Değerlendirme Pili (K-ABC), Battelle Gelişim Envanteri, Peabody Resim Kelime Testi ve Dil Öncesi Değerlendirme Araştırması (LAS Öncesi). Erken çocukluk dönemi için başka birçok tanı değerlendirme aracı mevcuttur. Nebraska Üniversitesi'ndeki Buros Zihinsel Ölçümler Enstitüsü, eğitimcilerin ve diğer çocuk bakımı profesyonellerinin değerlendirme topluluğunda güvenilir ve saygın bir araç seçmelerine yardımcı olan Buros Zihinsel Olgunluk Yıllığı'nı yayınlamaktadır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com