|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Aile Sağlığı
Sağlığı ve Hastalıkları

Erkeklerde Testosteron Kabul Edilebilir Bir Seviye Nedir?

Testosteron, erkeklerin cinsel gelişiminde ve özelliklerinde rol oynayan erkek bir hormondur. Testosteron testisler ve adrenal bezleri tarafından salgılanır. Kas kütlesi ve kemik yoğunluğu, yağ dağılımı, hemoglobin üretimi, kolesterol metabolizması, cinsel işlevsellik, konsantrasyon, hafıza ve ruh halinin oluşmasından sorumludur.

Testosteron Çeşitleri

Testosteronun çeşitli türleri vardır. vücut. Testosteron ya kanda serbest dolaşır ya da birkaç farklı proteine bağlanır. Klinik Kimyada yapılan 2006 tarihli bir araştırmaya göre, testosteronun yüzde 44'ü seks hormonu bağlayıcı globüline, ya da SHBG'ye, yüzde 50'si albümine, yüzde 3,5'i kortizol bağlayıcı globüline ve yüzde 2 ila 3'ü serbest veya bağlanmamış durumdadır. Serbest olan veya albümine bağlı olan testosteron biyolojik olarak aktif kabul edilir, çünkü testosteron zayıf bir şekilde albümine bağlanır ve kolayca bağlanabilir. Serbest testosteron ve albumin bağlı testosteronun toplamı biyolojik olarak kullanılabilir testosteron olarak bilinir. Bu, hücrelere girebilen testosteron bölümüdür. SHBG'ye bağlı olan Testosteron biyolojik olarak etkin değildir, çünkü testosteron ve SHBG arasındaki bağ kuvvetlidir ve testosteron ondan bağlanmaz.

Normal Testosteron Seviyeleri

Quest Diagnostics'e göre normal toplam aralık testosteron düzeyleri, desilitrede 250 ila 1.100 nanogram veya 18 ila 69 yaş arasındaki erkeklerde ng /dL, erkeklerde 70 ila 89 yaşlarındaki 90 ila 890 ng /dL'dir. 18 ila 69 yaş arasındaki erkeklerde serbest testosteron normal aralığı 46 ila 224'tür. ng /dL ve erkekler 70 ila 89, 6 ila 73 ng /dL'dir. Biyoyararlı testosteron 18 ila 69 yaş arasındaki erkeklerde 110 ila 575 ng /dL ve erkeklerde 70 ila 89 yaşlarındaki 15 ila 150 ng /dL'yi ölçmelidir.

Testosteron Düzeylerini Etkileyen Faktörler

Testosteron düzeyleri yaşa ve aşamaya göre değişir cinsel gelişim. Cleveland Clinic'e göre erkeklerdeki seviyeler 30 yaşında başlayan yaşla birlikte yavaş yavaş azalıyor. Testosteron seviyeleri gün boyunca de değişiklik gösterir, bu nedenle doğru bir okuma için birden fazla test gerekebilir. Testosteron düzeyleri sabahları en yüksek olma eğilimindedir, bu nedenle çoğu doktor sabah erken saatlerde test yapmayı tercih eder.

Sonuçların Anlamı

Erkeklerde testosteronun düşük seviyeleri hastalık, geç ergenlik, testikülerden kaynaklanabilir. başarısızlık, hipogonadizm, genetik hastalıklar, testislerde veya alkolizmde fiziksel yaralanma. Yüksek testosteron seviyeleri testislerin tümörleri, adrenal bez tümörleri, anabolik steroidler, erken ergenlik, konjenital adrenal hiperplazi veya hipertiroidizm neden olabilir.

Dikkat Edilecek Noktalar vücutta. Obezite, steroid kullanımı, böbrek hastalığı ve hipotiroidizm SHBG seviyelerini düşürebilir. SHBG seviyelerini artırabilecek durumlar arasında hipertiroidi, östrojen kullanımı ve siroz bulunur. Bu, toplam testosteron seviyesini değiştirebilir, serbest ve biyoyararlı testosteron seviyeleri normaldir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır