|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Aile Sağlığı
Sağlığı ve Hastalıkları

Bebeklik ve Erken Çocukluk Gelişimi

Çocuk gelişimi, doğumdan önce bile başlar. Sağlıklı bir hamilelik ve olumlu bir erken çocukluk ortamı normal bebek fiziksel ve zihinsel gelişimi için çok önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, erken çocukluk gelişimi için en zararlı faktörlerden bazıları yetersiz beslenme ve beslenme yetersizlikleri, öğrenme fırsatları eksikliği ve şiddete maruz kalma gibi durumları içermektedir.

Gelişim Türleri

bebeklik döneminde ve erken çocukluk döneminde meydana gelen büyüme ve gelişme. Bilişsel gelişim beyin gelişimi ve öğrenme kapasitesini ifade eder. Psikososyal ve duygusal gelişim, bireyin sosyal ve duygusal gelişimini ifade eden terimlerdir. Fiziksel gelişim, bedensel büyümeyi ve motor becerilerin geliştirilmesini kapsar. Dil gelişimi, konuşma ve dilin edinilmesidir.

Beyin Gelişiminin Rolü

Beyin hücreleri uteroda gelişir, ancak çocuğun bilgiyi kullanmasına izin veren bağlantılar doğumdan sonraya kadar gerçekleşmez. Bu sinaptik bağlantılar, bebeğin yaşadığı her şeyin sonucudur ve çevreden büyük ölçüde etkilenir. Beyin yaşam boyunca bu bağlantıları geliştirmeye devam ediyor. 8 yaşına kadar, pek çoğu işe yaramayan bu bağlantıların çokluğu var. Beyin yavaş yavaş kullanılmayan bağlantıları ortadan kaldırarak en sık kullanılan bağlantılara yer açar. Bu sinapslar, motor fonksiyon, duygu, sosyal etkileşim, konuşma ve öğrenme gibi yaşamın her yönünü kontrol eder.

Zaman Dilimi

Bebeğin fiziksel büyümesi ilk yılda en hızlı şekilde gerçekleşir. Ortalama bir bebek altı aylıkken doğum oranını ikiye katlar ve bunu bir yıl üç katına çıkarır. Motor beceriler çoğu çocuğun yardımsız yürümeyi öğrendiği 18 aylıktan itibaren hızla gelişir. Bilişsel ve dilbilimsel gelişim 2 yaş civarında hızlanmaktadır. Erken Eğitim ve Ebeveynlik'teki Clearinghouse'a göre, 2 ila 6 yaş arasındaki süre dil edinimi için en önemli zamandır.

Teoriler

İki ana teori var. Erken çocukluk gelişimi çalışmasını şekillendirdi. Gelişim psikoloğu Jean Piaget, çocukların doğumdan ergenliğe kadar bilişsel gelişimin dört aşaması boyunca ilerlediği teorisini ortaya koydu. Teorisi, çocukların neden yeni bilgileri yetişkinlerden farklı olarak işlediğini açıklamaya yardımcı olur. Psikanalist Erik Erikson, bir insanın hayatı boyunca psikolojik ve duygusal gelişim teorisi geliştirmiştir. İnsanların doğumda başlayan ve her biri temel bir psikososyal ihtilafla karakterize olan sekiz aşamada ilerleme kaydettiğini belirtti.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Büyümenin bazı yönleri içsel olmasına rağmen, bir çocuğun ortamı tüm gelişim alanlarında kritik bir rol oynar. . Dünya Sağlık Örgütü'nün belirttiği gibi, “Erken deneyimler yaşamın geri kalanı için sağlığı, eğitimi ve ekonomik katılımı belirler.” Ebeveynler ve bakıcılar, bebeklerin ve küçük çocukların bilişsel işleyişini arttırmaları için teşvik edici bir ortam yaratabilir. Konuşma ve çocuklara okuma dil ve okuryazarlık kazanımını geliştirir. İnteraktif oyuncaklar ve aktiviteler fiziksel sağlığı arttırır ve motor becerilerini geliştirir. Öğrenme fırsatları her gün bir çocuğun ortamında gerçekleşir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]