|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Aile Sağlığı
Sağlığı ve Hastalıkları

Testosteronun 3 Rolü

Testosteron, başlıca erkek cinsiyet hormonudur. Testisler, testosteron üretiminin birincil bölgesidir. Testosteronun yaşam boyu doğumdan önce başlayan ve yaşlanmadan geçen erkek gelişimi ve sağlığı üzerinde önemli bir rolü vardır. Deri, kas-iskelet sistemi, genitoüriner sistem, kardiyovasküler sistem ve sinir sistemi testosterondan doğrudan etkilenir. Bu hayati hormonun eksiklikleri ve aşırılıkları önemli sağlık sorunlarına neden olabilir.

Karnındaki Cinsel Gelişim

Bir erkeğin yaşamında testosteronun ilk önemli rolü gebe kalmadan sadece birkaç hafta sonra ortaya çıkar. Gebe kaldıktan sonraki yedinci ila sekizinci haftada, erkek testisler tanınabilir hale gelir ve testosteron üretmeye başlar. Gelişmekte olan bebeğin ürettiği testosteronun etkisi altında, erkek dış cinsel organları oluşur. Testislerin fetal gelişimin bu kritik evresi sırasında testosteron üretememesi kadın üreme organlarının oluşumuna yol açar. Diğer bir bozukluk, androjen duyarsızlığı sendromu, gelişmekte olan erkeğin testosteron varlığına cevap vermesini önler. Testosteronun cevap vermemesi nedeniyle, bu bebekler genetik olarak erkektir, ancak kadın üreme organları ile doğarlar, Bruce Gottlieb, Ph.D.> Doğumdan kısa bir süre sonra testisler kayda değer miktarda testosteron üretmeyi durdurur. Bir oğlan ergenliğe yaklaştığında, beyindeki hipofiz bezinden ve hipotalamustan hormonlar testislerin testosteron üretimine devam etmesini sağlar. Testisler büyür ve testosteron üretimi aynı şekilde artar. Ohio Eyalet Üniversitesi Tıp Merkezi, testosteronun etkisi altında, genital, yüz ve vücut kıllarının büyümesi de dahil olmak üzere erkek ergenliğinin tüm değişikliklerinin meydana geldiğini; skrotum ve penisin büyümesi; sperm üretiminin başlangıcı; sesin derinleşmesi; vücut yağ kaybı ve kas kütlesi birikimi; artan kemik kütlesi; ve yetişkinlerde yüksekliğe ulaşmak için son büyüme patladı.

Yetişkin Canlılığının Bakımı

Yetişkin yaşamı boyunca devam eden testosteron üretimi, erkekler arasında genel sağlığa önemli bir katkı olduğunu kanıtladı. Testosteron eksikliği, çeşitli fiziksel, metabolik ve zihinsel bozukluklara neden olabilir. Endokrin Topluluğu, testosteron eksikliğinin koroner kalp hastalığı ve diabetes mellitus için artmış riske, bilişsel fonksiyonların azalmasına ve vücut yağının artmasına neden olabileceğini bildirmiştir. Anormal derecede düşük bir testosteron seviyesinin olası diğer etkileri arasında kemik yoğunluğunun azalması, cinsel ilginin azalması, iktidarsızlık, doğurganlığın azalması, testislerin büzülmesi, vücut kıllarının kaybı ve kas kütlesi, sıcak basması, sinirlilik ve depresyon vardır. Testisler tarafından testosteron üretimi yetişkin yaşamı boyunca giderek azalsa da, önemli olumsuz etkilere neden olan noktaya düşen testosteron düzeyleri anormaldir. Testosteron replasman tedavisi, yaşlı erkeklerde düşük testosteronun semptomlarını hafifletebilir; bu durum bazen “andropause” olarak adlandırılır.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]