İnsan vücudu bir ömür boyu birçok değişiklik geçirir. Kadınlarda vücut değişiklikleri temel olarak ergenlik, hamilelik ve menopoz sırasında normal hormonal dalgalanmaların bir sonucu olarak ortaya çıkar. Memelerdeki değişiklikler, adet döngüsü ve üreme sistemi, bir kadının hayatı boyunca gerçekleşen birçok bedensel değişiklik arasındadır. Kadınlarda vücuttaki değişimlerin doğasını anlamak, kadınların ortaya çıktıkları zamanki değişiklikleri tanımlamalarını ve bunlarla başa çıkmalarını sağlar.
Türleri
Bir kadının hayatı boyunca, vücudu birçok farklı değişime uğrar. Ergenlik (veya üreme sisteminin olgunlaşması), kadın vücudunun genellikle 8 ile 13 yaşları arasında meydana getirdiği ilk büyük değişikliktir.
Bir sonraki fiziksel değişiklik grubu, hamilelik döneminde seçmeyi seçen kadınlarda ortaya çıkar. Çocuklar, menopozda 50 yaş civarında meydana gelen son değişikliklerle. Yaşlanma ve oksidatif stres nedeniyle yaşam döngüsü boyunca küçük, ince değişiklikler meydana gelir.
Nedenleri
Hormonlar vücuttaki bedensel değişimlerin ana nedenidir. KADIN. Folikül uyarıcı hormon ve luteinize edici hormonun daha küçük bir rol oynaması ile östrojen ve progesteron bu değişikliklerden sorumludur. Bu maddeler adet döngüsü, meme oluşumu, fetal gelişim ve ruh hali, enerji seviyeleri ve libido gibi nörolojik işlevlerin düzenlenmesinden sorumludur.
Etkileri
Vücut değişiklikleri, bazılarında kadınlarda çeşitli etkilere neden olabilir. negatif olarak görülebilir. Mayo Clinic’e göre menopoz sırasında meydana gelebilecek fiziksel değişiklikler vajinal kuruluk, artmış karın yağları, meme sarkması ve saç dökülmesini içerir. beden imajı ile ilgili. Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz ile hamileliğe bağlı vücut değişiklikleri genellikle doğumdan sonra düzelir.
Ergenlik, kısa sürede vücutlarında hızlı ve sert değişiklikler geçiren genç kızlar için zor bir zaman olabilir. Kasık kıllarının ortaya çıkması, meme büyümesi, seste küçük değişiklikler ve hızlı yükseklik artışı, kızlarda ergenliğin belirtileri arasındadır.
Önleme /Çözüm
Kadınlarda vücut değişikliklerinin çoğu önlenemezken, menopoz ve adet öncesi sendromu gibi süreçlerin bireysel semptomlarını tedavi etmek sıklıkla mümkündür. Maryland Tıp Merkezi veya UMMC Üniversitesi'ne göre, çuha çiçeği yağı, meme hassasiyeti, şişkinlik ve ruh hali değişimleri gibi PMS semptomlarını hafifletmek için yararlı olabilir.
Sağlıklı bir diyet, düzenli egzersiz ve yeterli uyku için çok önemlidir. genç bir görünüm muhafaza etmek. Meyve, sebze ve yeşil çay gibi gıdalardaki antioksidanlar, yaşlanma sürecine dahil olan oksidatif hasarı önlemeye yardımcı olabilir. Kollajen kaybı ve kırışıklıkları gibi erken yaşlanma belirtilerini de önleyebilecek aşırı güneşe maruz kalmaktan, sigara içmekten ve gereksiz duygusal stresten kaçınmak.
Dikkat Edilecek Noktalar
Dramatik olan veya aniden ortaya çıkan değişiklikler daha ciddi sinyaller verebilir. sorun. Şiddetli saç dökülmesi, aşırı yorgunluk ve adet kanamasında beklenmedik değişiklikler, diğer koşulları ekarte etmek için tıbbi değerlendirme gerektirir.
, , ] ]