Karbondioksit (CO2) ciddi sağlık sonuçları doğurabilecek kokusuz, renksiz bir gazdır. Karbondioksit, insanlar ve diğer hayvanlar solunduğunda ve çalışan arabalarda veya kömür yakan motorlarda olduğu gibi fosil yakıtların yakılmasında üretilir. Atmosferde doğal olarak karbondioksit bulunduğundan, insanlar genellikle ölümcül bir gaz olarak düşünmezler, ancak ölümcül olabilirler.
Hafif Maruz Kalma
Doğal ortamda karbondioksit miktarında bulunur. yaklaşık yüzde 0.035. Düşük bir karbondioksit seviyesine maruz kaldığınızda, yüzde 1,5 civarında, fiziksel ve zihinsel sorunlarınız olmaya başlayacaksınız. Ancak neler olduğunu anlamak sizin için zor olabilir. İlk semptomlar baş dönmesi ve nefes almada bir değişimdir.
Orta Maruz Kalma
Orta derecede karbondioksit seviyesine sahip bir bölgedeyseniz, yüzde 5 ile 9 arasında değişen oranlarda, etkilerini hissedeceksiniz. Çok başın dönecek ve terlemeye başlayacaksın. Başınız ağrır ve kalp atış hızınız ve kan basıncınız artar. Zihinsel yetenekleriniz azalmaya başlayacak ve kafanız karışmış ve şaşırmış hissedeceksiniz. Rasyonel olarak düşünmek neredeyse imkansızdır ve yaşadıklarınız hakkında ne yapacağınızı çözemeyebilirsiniz.
Yüksek Maruz Kalma
Yüksek konsantrasyonda karbondioksite maruz kalırsanız, yüzde 10 arasında ve yüzde 15, potansiyel olarak yaşamı tehdit ediyor. Önce başın dönecek ve sonra bulantı ve /veya kusma yaşayacaksın. Bunu duymak ve görmesi zor olacak ve zihinsel performansınız tehlikeye girecek. Bilinçlendirme başlamadan çok uzun sürmeyecek. Eğer maruziyet alanından hemen çıkarılmazsanız, yavaş ve ağrılı bir ölüm meydana gelmesi muhtemeldir.
Aşırı Pozlama
Bir seviyeye maruz kalırsanız yüzde 20 veya daha yüksek olan karbondioksitin ölümü yakındır. Hızla bilinçsiz veya komaya gireceksiniz. Konvülsiyonlar ortaya çıkması muhtemeldir. Ölüm, genellikle boğulma yoluyla gerçekleşir, çünkü CO2 kanın kan dolaşımına oksijen taşmasını önler. Bu birkaç dakika içinde gerçekleşebilir.
Uzun Süreli Maruz Kalma
Düşük seviyeli karbondioksit seviyesine uzun süre maruz kalmak insan vücudunu etkileyebilir. Çalışmalar, yan etkilerin kandaki dengesizliği, efor sırasında dolaşım sistemi sorunlarını, kızarık deriyi, düşük kan basıncını, akciğerde ölü boşlukta bir artışı, dikkatli olma yeteneğinin eksikliği ve vücudun etkili bir şekilde oksijeni kullanamamasını içerdiğini göstermiştir. . Zamanla, performans seviyeleri düşecek ve düzensiz, anormal davranışlar ortaya çıkacaktır.