Tüm akıl hastalıklarının en sık görülen ve ciddiyetlerinden biri paranoid şizofrenidir. Bu akıl hastalığı, bir tür psikozdur, yani hastanın gerçekliği anormal yorumladığı anlamına gelir. Paranoyak şizofreni hastaları sıklıkla başkalarının onu almak için dışarı çıktığına inanır. Bu paranoya, hastanın gerçek gibi görünen sesleri duyduğu işitsel halüsinasyonlarla desteklenebilir. Bu akıl hastalığı genellikle yavaş yavaş gelişir. Erkeklerde kadınlardan daha sık görülür. Bilinen bir tedavisi yoktur. Paranoid şizofreni, genel olarak anti-psikotik ilaçlar ve terapi ile çeşitli başarı derecelerinde tedavi edilir.
Sesler
Paranoid şizofreni muzdarip bir kişi genellikle sesler duyar. Bu sesler genellikle doğada olumsuzdur ve doğrudan kişiye veya onun hakkında konuşabilir. Hasta kafasındaki seslerle tekrar konuşabilir. Seslerin daha yüksek bir güce ait olduğuna inanıyor olabilir ve eğer varsa, verilen emirlere göre hareket edebilir. Hastanın bu sesleri kabul etmesi genel olarak zordur.
Sanrılar
Sanrılar genellikle şizofreni belirtisidir. Bir hasta sıklıkla, birisinin kendisini takip ettiğine inanmak veya yemeğine zehir koymak gibi, doğada paranoyak olan sanrılardan muzdarip olabilir. Diğer sanrılar, kişinin bir kral olduğuna inanabileceği ya da uçmak ya da havaya uçmak gibi büyülü şeyler yapabildiğine inandığı görkemli olabilir.
Öfke
Şizofreni kolayca öfkelenebilir. Başkalarının ona zarar vermeye çalıştığına inanmak, sürekli bir öfke kaynağı olabilir. Hastalığın kırgınlığı acı çekenler için de çıldırtıcı olabilir. Şizofreni haline gelenler, öfkeli hale gelebilecek önemsiz meseleler üzerinde sinirlilik veya rahatsızlık gösterirler. Paranoyak şizofrenler görünüşte akıllarında savaşan kuvvetler nedeniyle tartışılacakları arayabilirler.
Şiddet
Şiddetli davranışlar bazen paranoid şizofrenlerle ortaya çıkar. Çoğu zaman bu şiddet şizofreni tarafından, başkalarının ona zarar vermek istediğine inandığı için kendini savunma olarak yorumlanır. Diğer zamanlarda şiddet içeren eylemler, akıl hastası hastalarına kafasındaki sesler tarafından verilen komutlardan kaynaklanmaktadır. Şizofreni, gözetimli provokasyon olmadan aniden şiddetli hale gelebilir.
Anksiyete
Şizofreni hastaları genellikle endişelidir. Diğerlerinin kendisine zarar vermesi, onunla alay edebilecek sesler ve bozukluğun kendisi hakkında endişeleniyor. Endişeli davranış, kimse olmadığında pacing, el sıkma veya yüksek sesle konuşma ile sonuçlanabilir. Şizofreni, özellikle normal ortamlarının dışında çoğu zaman gergindir.
Çekilme
Paranoyak şizofreninin ilk belirtilerinden biri sosyal geri çekilmedir. Bir zamanlar toplulukta çok aktif olanlar bile kamu işlevlerinden, arkadaşlarından ve hatta ailelerinden çekilmeye başlarlar. Genellikle bu, kişiye yakın olan birinin akıl hastası olduğunun ilk işaretidir. Paranoya, bireyi doğal olarak kendisini tehdit ettiği şeklinde yorumladığı diğer insanlardan uzaklaştırır.
Tuhaf Davranış
Şizofreni genellikle tuhaf davranışlar sergiler. Genellikle orada olmayan biriyle sohbet ettiği veya arkadaşlarınızla ve ailenizle konuşurken garip ifadeler yaptıkları bildirilir. Genellikle kişisel hijyeni ihmal ederler, uyuyamazlar, enerji tüketemezler ve önemli miktarda kilo kaybedebilirler.
İntihar Düşünceleri
işitsel halüsinasyonlar tarafından yapılması talimatının verildiğine inanıyorlar. İntihar düşünceleri ve hatta girişimleri çoğu zaman şizofreni psikoz önleyici ilaç almayı bıraktığında ortaya çıkar.