Çölyak flare deneyimi acı verebilir ve yemek yemeyi zorlaştırabilir. Gastrointestinal sistemin herhangi bir bölümünü etkileyen bu enflamatuar süreç kilo kaybına, karın ağrısına, mide bulantısına, halsizliğe ve ishale neden olabilir. İşaret fişekleri tedavi için ilaç gerektirebileceğinden ve daha ciddi olursa, bağırsak dinlenmeleri ve olası ameliyatlar için doktorunuza danışın. Özel diyet önerileri çölyak parlama semptomlarının kontrolünde ve kontrolünde yardımcı olabilir.
Glütenden Kaçınmak
Cleveland Clinic tarafından önerildiği gibi glutensiz diyet, çölyak hastalığı semptomlarını yönetmenin en iyi yoludur. Diyetteki glütenin dışlanması malabsorpsiyon semptomlarını iyileştirebilir ve gastrointestinal sisteminizin iyileşmesine izin verebilir. Buğday, buğday türevleri, arpa, çavdar, tritikale, malt ve bira mayası kullanılmamalıdır. Bunun yerine glutensiz makarna, erişte, kraker ve atıştırmalık yiyecekler seçin. Glüten içeren yiyeceklerin yerine kullanılan diğer tahıllar ve nişastalar kinoa, pirinç, mısır, amaranth ve ketendir. Glutensiz gıdaları tanımlamak için etiketleri okuyun.
Yeterli Sıvılar
Çölyak parlaması sırasında kalan hidrat, özellikle ishal bir sorunsa, zor olabilir. 2013 tarihli "ABD Haberleri ve Dünya Raporu" makalesine göre, günlük faaliyetler için gereken su miktarı, kilonuzu ikiye bölerek belirlenebilir. İshal ile gerekli olan miktar artacaktır. Suyun yanı sıra diğer sıvılar da diyetinize dahil edilmelidir. Orta miktarda meyve suyu ve spor içecekleri hidrasyonunuzu iyileştirmek için ek seçeneklerdir.
Laktoz Yönetimi
Malabsorpsiyona neden olan bir çölyak parlaması ile mide bağırsak semptomlarının kontrolüne yardımcı olmak için geçici olarak laktoz içermeyen bir diyet önerilebilir. Etiketleri okumak laktoz içermeyen yiyecekleri tanımlamanıza yardımcı olabilir. Laktoz kısıtlı bir diyetin parçası olarak yenecek yiyecekler et ve kümes hayvanları, yumurta, taze veya konserve meyve ve sebzeler ve margarin ve salata sosu gibi sütle yapılmayan yağlardır. İnek sütü yerine laktoz içermeyen veya soya sütü tüketin. Tahıl seçerken, süt veya glüten eklediklerinden emin olun. Bu yiyeceklerin nihayetinde diyetinize tekrar dahil edilip edilmeyeceğini öğrenmek için doktorunuza veya diyetisyeninize danışın.
Vitamin ve Mineral Takviyesi
Vitamin ve mineral eksiklikleri, malabsorpsiyon nedeniyle çölyak hastalığında sık görülür, Çölyak Hastalığı Vakfını bildirir. . Söz konusu besinler arasında lif, demir, kalsiyum, magnezyum, çinko, folat, niasin, riboflavin, B-12 vitamini, D vitamini, bakır ve B-6 vitamini bulunur. Çölyak parlaması sırasında, ince bağırsak bu vitaminleri ve mineralleri normal olarak emebilinceye kadar takviye yapılmalıdır. Bir ek seçerken, gluten içermediğini doğrulamak için malzemeleri - özellikle katkı maddelerini - tanımlayın.
, , ] ]