Bir kişinin çok fazla vitamin alması mümkün. Suda çözünen vitaminler vücuttan atılır ve dokularda birikmez, fakat yağda çözünen vitaminler vücutta karaciğerde ve vücut yağında depolanır. Bazı vitaminlerin doz aşımı sağlığınızı ciddi şekilde etkileyebilir. Çoğu insan diyetlerinden çok fazla vitamin tüketmez. Bunun yerine, aşırı dozda vitamin dozunun çok miktarda vitamin takviyesi alması daha olasıdır.
Yağda Çözünen Vitaminler
Yağda çözünen vitaminler A, D, E ve K vitaminleridir. Bu vitaminler küçükler tarafından emilir. bağırsakta, diyetteki yağlarla birlikte. Yağda çözünen vitaminler vücudunuz tarafından depolandığından, özellikle vitamin takviyesi düzenli olarak alındığında, bu besin maddelerinin aşırı seviyelerini oluşturmak mümkündür. Aşırı vitamin tüketimi, hipervitaminozu denilen bir durumla sonuçlanır ve hafif ila güç düşürücü arasında değişen semptomlar ortaya çıkarır.
A Vitamini
A vitamini hipervitaminozu akut veya kronik olabilir. Kronik hipervitaminozis Semptomlar bulanık görme, baş dönmesi, baş ağrısı, sinirlilik, kusma ve bulantıdır. Cilt ve saçlar etkilenebilir, bu da saç dökülmesine, güneş ışığına duyarlılığa ve cildin soyulmasına neden olabilir. Cilt ayrıca sarı bir renk alabilir. Hipervitaminozu A vücuttaki kalsiyum seviyelerini artırabilir ve böbrek ve karaciğerde hasara neden olabilir. Hipervitaminoz A'nın tedavisi, vücut dengesini geri kazanana kadar vitamin içeren takviyeleri almayı kesmektir.
Vitamin D
Aşırı miktarda D vitamini almak kanda kalsiyum birikmesine neden olabilir, hiperkalsemi denilen bir durumla sonuçlanır. Yüksek kalsiyum seviyesi böbrek taşlarına ve böbrek hasarına neden olabilir. Ulusal Sağlık Enstitüleri veya NIH'ye göre, hipervitaminoz D, genellikle reçetesiz satılan takviyeler yerine, önceden belirtilen D vitamini formlarının tüketilmesinden kaynaklanır. Hipervitaminozu D belirtileri kabızlık, dehidratasyon, anoreksi, kusma, yorgunluk ve sinirliliktir. Kronik hipervitaminozu D kemiklere ve yumuşak dokulara zarar verebilir.
Vitamin K ve E
Vitamin K'nın birincil işlevi kan pıhtılaşma faktörlerinin aktivasyonunu teşvik etmektir. K vitamini için toksisite seviyesi belirlenmemiş olsa da, yüksek miktarlarda kanı inceltmek için kullanılan antikoagülan ilaçlara müdahale edebilir. Vitaminler de birbirine karışabilir. Çok fazla A vitamini almak, vücudunuzun K vitaminini emme yeteneğini azaltabilir ve yüksek dozlarda E vitamini, K vitaminin pıhtılaşma faktörlerinin etkinliğini azaltır. Diyetinizi A veya E vitamini ile takviye etmek kanama olasılığını artırabilir.
Diğer Vitaminler
Aşırı alınan diğer vitaminler, diğer vitaminlerin işlevine müdahale edebilir veya diyet minerallerinin eksikliğine veya fazlalığına yol açabilir. Örneğin, C vitamini megadoası çok fazla demir emilimine neden olabilir ve mide rahatsızlığına neden olabilir. Nikotinik asit veya B3 vitamini olarak da bilinen büyük miktarlarda niasin, kızarma ve gastrointestinal rahatsızlığa neden olabilir. Bu semptomlar genellikle hafiftir, çünkü hem C vitamini hem de B3 vitamini suda çözünürdür ve vücudunuz bu takviyelerden herhangi birini aşarak hızla tükenir.
Tavsiye Edilen Günlük Miktar
Doktorunuz veya diğer sağlık uzmanınız başka dozajlar önermedikçe, önerilen günlük vitamin takviyesi miktarı. Vitaminlerin çoğu sinerjik olarak çalışır, bu da sağlığı korumak için birlikte çalıştıkları anlamına gelir. Multivitamin takviyeleri, önerilen dozu aldığınızda doğru vitamin oranlarını aldığınızdan emin olmak için dikkatlice dengelenir.
, , ] ]