Bilişsel davranışçı terapi, yaygın kaygı, travma sonrası stres bozukluğu, panik bozukluğu, spesifik fobiler ve obsesif kompulsif bozukluğu içeren kaygı bozukluklarının tedavisinde kanıta dayalı bir yaklaşım sunar. TCMB, insanlara kaygı semptomlarını sürdüren düşünce ve davranışlarını değiştirme konusunda yardımcı olmaktadır. Katılımcılar, her seferinde bir adım kaygı uyandıran durumlarla yüzleşmelerini gerektiren kademeli pozlama egzersizlerine nasıl gireceklerini öğrenirler. Kaygıya neden olan durumlara aşamalı olarak maruz kalmak, zaman içindeki kaygı semptomlarını azaltır.
Korkuları Tanımlama ve Hızlandırma
TCMB terapistleri insanların korkularını tanımayı öğrenmelerine yardımcı olur. Bunlar, yılan korkuları, yükseklikler veya konuşma gibi belirli fobileri içerebilir. Bir kişi ayrıca, genel ortamlarda daha belirgin bir anksiyete duyguları veya belirgin bir tetikleyici olmadan anksiyete duyguları yaşayabilir. TCMB terapistleri, insanlara hangi sırayla hitap edeceklerini belirlemelerine yardımcı olmak için korkularına puanlamada yardımcı olurlar.
Maruz Kalma Egzersizleri
Endişeli hissetmekten kaçınmak için, insanlar genellikle endişe uyandıran durumlardan kaçınırlar. Terapistler, insanların kaygı duygularını azaltmalarına yardımcı olmak için küçük adımlar kullanarak, yavaş yavaş maruz kalma egzersizleri yapıyorlar. Örneğin, halka açık bir konuşmadan korkan bir kişi, küçük bir grup insan için bir konuşma yaptığını hayal ederek maruz kalmaya başlayabilir. Daha sonra iki kişiye kısa bir konuşma yaptı ve yavaşça daha geniş bir insan grubuna konuşma yapma yolunda ilerliyor.
Bilişsel Bozuklukları Belirleme ve Değiştirme
CBT, müşterilerin endişeli düşüncelerini tanımalarına yardımcı olur. Anksiyete çoğu zaman insanları çeşitli senaryoların korkunç sonuçlarını hayal etmeye iten çarpık düşüncelere neden olur. İnsanlar endişeli hissetmeye tahammül edebilme yeteneklerini küçümseme eğilimindedir. Çarpık düşüncelerinizi daha gerçekçi düşüncelerle tanıyıp değiştirerek, endişe hissinin azaldığını görebilirsiniz. TCMB katılımcıları ayrıca, düşünce kalıplarını bozan faaliyetlerle kendilerini rahatsız ederek kaygı yaratan düşüncelerden vazgeçmeyi nasıl durduracaklarını da öğrenmektedirler. Bunlar baş ağrısı, mide ağrıları, hızlı kalp atışı, terleme ve baş dönmesini içerebilir. Gevşeme teknikleri, CBT katılımcılarına endişeli olduklarında vücutlarını sakinleştirme becerilerini öğretir. Bu teknikler, katılımcının barışçıl sahneleri hayal etmeyi öğrendiği rehberli görüntüleri içerebilir. Progresif kas gevşemesi, izole kas gruplarını gevşetmesine yardımcı olur. Nefes alma teknikleri kalp atışlarını yavaşlatır ve katılımcıların enerjilerini yeniden odaklamalarına yardımcı olur.
, , ] ]