Öğün atlamak ve yemek yedikten sonra kendini suçlu hissetmek, yeme bozukluğunun belirtileri olabilir, ancak bunlar mutlaka yeme bozukluğunuz olduğu anlamına gelmez. Tam bir yeme bozukluğu yaşamadan da ara sıra bu semptomları yaşamak mümkündür. Ancak bu semptomları sık sık yaşıyorsanız ve günlük yaşamınızı etkiliyorsa, yeme bozukluğu açısından değerlendirilmek üzere bir sağlık uzmanıyla konuşmanız önemlidir.
İşte dikkat etmek isteyebileceğiniz yeme bozukluklarının bazı belirtileri ve semptomları:
- Yiyecek alımının kısıtlanması . Bu, öğün atlamayı, çok küçük porsiyonlar yemeyi veya belirli yiyecek türlerinden kaçınmayı içerebilir.
- Aşırı yemek yeme . Bu, kısa bir süre içinde, çoğunlukla kendinizi rahatsız edici derecede tok hissedene kadar çok miktarda yiyecek yediğinizde ortaya çıkar.
- Temizleme . Bu kusmayı, müshil veya diüretik kullanmayı veya aşırı egzersizi içerebilir.
- Aşırı egzersiz . Bu, yorgun veya yaralı olduğunuzda bile her gün saatlerce egzersiz yapmayı içerebilir.
- Vücut imajı bozukluğu . Bu, vücudunuzdan memnun olmamanızı, aşırı kilolu olduğunuzu düşünmenizi veya vücudunuzu başkalarıyla karşılaştırmayı içerebilir.
- Amenore . Bu, art arda üç veya daha fazla adet döneminin kaçırıldığı zamandır.
Bu semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız, yeme bozukluğu açısından değerlendirilmek üzere bir sağlık uzmanıyla konuşmanız önemlidir. Erken tanı ve tedavi, yiyeceklerle ve vücudunuzla yeniden sağlıklı bir ilişki kurmanıza yardımcı olabilir.