1. Hormonal değişiklikler:Erkekler yaşlandıkça testosteron seviyeleri azalır ve bu da gece terlemeleri de dahil olmak üzere vücutta bir takım değişikliklere yol açabilir.
2. İlaçlar:Antidepresanlar, tansiyon ilaçları ve hormon replasman tedavisi gibi bazı ilaçlar, yan etki olarak gece terlemelerine neden olabilir.
3. Enfeksiyon:Gece terlemeleri tüberküloz, HIV/AIDS ve endokardit gibi çeşitli enfeksiyonların belirtisi olabilir.
4. Kanser:Gece terlemeleri bazen lenfoma, lösemi ve prostat kanseri gibi belirli kanser türlerinin erken belirtisi olabilir.
5. Uyku bozuklukları:Obstrüktif uyku apnesi ve diğer uyku bozuklukları geceleri aşırı terlemeye neden olabilir.
6. Kaygı veya stres:Kaygı ve stres, özellikle kişi uykuya dalmada zorluk veya düşüncelerin hızla akması gibi diğer kaygı belirtilerini zaten yaşıyorsa, gece terlemelerine yol açabilir.
7. Nörolojik bozukluklar:Parkinson hastalığı ve multipl skleroz gibi bazı nörolojik bozukluklar gece terlemesine neden olabilir.
8. Diyabet:Gece terlemesi, özellikle kişide artan susama, sık idrara çıkma ve kilo kaybı gibi diğer belirtiler de görülüyorsa, diyabetin bir belirtisi olabilir.
9. Hipertiroidizm:Aşırı aktif tiroid bezi (hipertiroidizm), gece terlemeleri de dahil olmak üzere bir takım semptomlara neden olabilir.
Gece terlemelerinin altta yatan diğer tıbbi durumlardan da kaynaklanabileceğini unutmamak önemlidir; bu nedenle, kesin nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi almak için bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.