|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | uyku Bozuklukları
Sağlığı ve Hastalıkları

Gün içinde su tutulmasına ve gece boyunca defalarca tuvalete gitmenin nedeni nedir?

Gündüz su tutulmasının (ödem) ve geceleri sık idrara çıkmanın (noktüri) birkaç olası nedeni vardır. En yaygın nedenlerden bazıları şunlardır:

- Kalp yetmezliği :Kalp, kanı etkili bir şekilde pompalayamadığında, bacaklar ve ayaklar da dahil olmak üzere vücutta sıvı birikerek ödeme neden olabilir. Noktüri, böbreklerin kan damarlarındaki artan basınç nedeniyle de ortaya çıkabilir ve bu da idrar üretiminin artmasına neden olabilir.

- Böbrek hastalığı :Böbrek hastalığı vücudun sodyum ve su tutmasına neden olarak ödeme neden olabilir. Ek olarak, hasar görmüş böbrekler idrarı etkili bir şekilde konsantre edemeyebilir, bu da idrar üretiminin artmasına ve noktüriye neden olabilir.

- Karaciğer hastalığı :Karaciğer hastalığı, sıvının kan damarlarında tutulmasına yardımcı olan bir protein olan albüminin düşük seviyelerine yol açabilir. Düşük albümin seviyeleri sıvının dokulara sızmasına ve ödemle sonuçlanmasına neden olabilir. Noktüri, böbreklerin sıvı dengesini düzenleme yeteneğini etkileyen hormon seviyelerindeki değişiklikler nedeniyle de ortaya çıkabilir.

- Belirli ilaçlar :Diüretikler (yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılır), kortikosteroidler ve steroidal olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) gibi bazı ilaçlar, yan etki olarak sıvı tutulumuna ve noktüriye neden olabilir.

- Lenfatik sistem sorunları :Lenfatik sistem, sıvının dokulardan kan dolaşımına geri akmasına yardımcı olan bir damar ve düğüm ağıdır. Lenfatik sistemdeki tıkanmalar veya hasarlar gibi sorunlar sıvı birikmesine ve ödeme neden olabilir.

- Varisli damarlar :Varisli damarlar bacaklarda ve ayaklarda oluşabilecek şişmiş, bükülmüş damarlardır. Sıvının çevredeki dokulara sızmasına ve ödem oluşmasına neden olabilirler. Noktüri ayrıca bacak ve ayak damarlarındaki artan basınç nedeniyle de ortaya çıkabilir ve böbrek fonksiyonlarını etkileyebilir.

- Hamilelik :Hamilelik sırasında vücut, büyüyen fetüsü desteklemek için daha fazla kan ve sıvı üretir. Bu durum özellikle bacaklarda ve ayaklarda ödem oluşmasına neden olabilir. Noktüri ayrıca uterusun mesaneye uyguladığı baskının artması nedeniyle de ortaya çıkabilir.

- Adet döngüsü :Adet döngüsü sırasındaki hormonal değişiklikler su tutulmasına ve idrar üretiminin artmasına neden olabilir.

Geceleri su tutulması ve sık idrara çıkma sorunu yaşıyorsanız nedenini belirlemek ve uygun tedaviyi almak için doktorunuza danışmanız önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır