1. Yakın Yaşam Koşulları: Askerler sık sık aşırı kalabalık ve sağlıksız koşullarda, birbirine yakın yerlerde yaşıyordu. Bu, virüsün öksürme, hapşırma ve kontamine yüzeylerle temas yoluyla yayılmasını kolaylaştırdı.
2. Yetersiz beslenme: Pek çok asker, bağışıklık sistemlerini zayıflatan ve onları enfeksiyona karşı daha duyarlı hale getiren yetersiz beslenmeden muzdaripti.
3. Stres ve Yorgunluk: Çatışmanın fiziksel ve duygusal stresinin yanı sıra siperlerde geçirilen uzun saatler ve zorlu koşullar da askerlerin bağışıklık sistemlerini daha da zayıflattı.
4. Birliklerin Kitle Hareketi: Savaş sırasında birliklerin genellikle uzun mesafeler boyunca ve kalabalık ulaşım koşullarında sürekli hareketi, virüsün yayılmasını kolaylaştırdı.
5. Aşı Eksikliği: O zamanlar gribe karşı bir aşı yoktu ve olsaydı bile, küresel bir çatışmanın ortasında milyonlarca askerin aşılanmasının lojistik zorlukları çok büyük olurdu.
Bu faktörlerin bir sonucu olarak grip, birliklerde kontrol edilemeyen bir yangın gibi yayılarak hastalıkların yaygınlaşmasına, morallerin düşmesine ve önemli sayıda ölüme yol açtı.