Mercimek, nohut ve barbunya fasulyesi gibi fasulyeler lifle doludur ve sindirimi uzun zaman alır. Lif, dışkıya hacim katar ve sindirim kanalında rahatça hareket etmesine yardımcı olarak kabızlığı önler.
2. Tam tahıllar
Kahverengi pirinç, kinoa ve yulaf ezmesi gibi tam tahıllar da lif açısından zengindir, bu da yemekten sonra kendinizi tok ve tok hissetmenize yardımcı olabilir. Lif ayrıca şekerin kan dolaşımına emilimini yavaşlatmaya yardımcı olarak kan şekeri seviyelerindeki ani yükselişleri önlemeye yardımcı olur.
3. Kabuklu yemişler ve tohumlar
Kabuklu yemişler ve tohumlar protein, yağ ve lif bakımından zengindir ve bunların hepsi sindirimi yavaşlatabilir. Kabuklu yemişler ve tohumlar aynı zamanda sindirim sistemindeki kasları gevşeterek kabızlığı önleyen iyi bir magnezyum kaynağıdır.
4. Yapraklı yeşillikler
Ispanak, lahana ve karalahana gibi yapraklı yeşillikler lif ve K, A ve C vitaminleri gibi diğer besinlerle doludur. Lif dışkıyı toparlamaya ve sindirim kanalında düzgün bir şekilde hareket etmesini sağlamaya yardımcı olurken, vitaminler de dışkıyı toparlamaya yardımcı olur. Yeşil yapraklı sebzeler genel sindirim sağlığını desteklemeye yardımcı olur.
5. Turpgillerden sebzeler
Brokoli, karnabahar ve Brüksel lahanası gibi turpgillerden sebzeler de lif ve C, K ve A vitaminleri gibi besin maddeleri açısından zengindir. Lif, dışkının sindirim kanalında düzgün bir şekilde hareket etmesine yardımcı olurken, turpgillerden sebzelerdeki besinler yardımcı olur. genel sindirim sağlığını desteklemek için.
6. Et
Et, özellikle de kırmızı et, protein ve yağ oranı yüksek olduğundan sindirimi yavaştır. Protein ve yağların parçalanması karbonhidratlara göre daha fazla zaman gerektirir, bu nedenle sindirim sisteminde daha uzun süre kalabilirler.
7. Süt ürünleri
Süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri de protein ve yağ oranı yüksek olduğundan sindirimi yavaştır. Ancak bazı kişiler süt ürünleri tüketirken gaz, şişkinlik ve ishale neden olabilen laktoz intoleransı yaşayabilir.
8. İşlenmiş gıdalar
Fast food, cips ve şeker gibi işlenmiş gıdalar genellikle yüksek miktarda yağ, şeker ve tuz içerir ve bunların hepsi sindirimi yavaşlatabilir. İşlenmiş gıdalar genellikle lif bakımından da düşüktür ve bu da kabızlığa daha fazla katkıda bulunabilir.