|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | sindirim Sağlık
Sağlığı ve Hastalıkları

Kolit hastası olduğumda hangi yiyecekleri yemeliyim ve nelerden kaçınmalıyım?

Kolit kolonun yani kalın bağırsağın iltihaplanmasıdır. Bu iltihap ishal, karın ağrısı ve şişkinlik gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.

Kolit için herkese uygun tek bir diyet yoktur. Bununla birlikte, genel olarak tavsiye edilen ve kaçınılması gereken bazı yiyecekler vardır.

Kolit için önerilen gıdalar:

* Yüksek lifli gıdalar: Lif, iyi bir sindirim sağlığı için gereklidir ve ishal ve kabızlığın azaltılmasına yardımcı olabilir. İyi lif kaynakları arasında meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve baklagiller bulunur.

* Yağsız protein: Yağsız protein kas kütlesini ve gücünü korumak için önemlidir. İyi yağsız protein kaynakları arasında balık, tavuk, hindi ve tofu bulunur.

* Sağlıklı yağlar: Sağlıklı yağlar iltihabı azaltmaya ve sindirimi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Sağlıklı yağların iyi kaynakları arasında zeytinyağı, avokado ve fındık bulunur.

* Probiyotikler: Probiyotikler bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilecek canlı bakterilerdir. İyi probiyotik kaynakları arasında yoğurt, kefir ve lahana turşusu bulunur.

Kolitte kaçınılması gereken gıdalar

* Baharatlı yiyecekler: Baharatlı yiyecekler kolonu tahriş edebilir ve ishali ve karın ağrısını kötüleştirebilir.

* Yağlı yiyecekler: Yağlı gıdalar ayrıca kolonu tahriş edebilir ve ishali ve karın ağrısını kötüleştirebilir.

* Süt ürünleri: Kolitli bazı kişilerde süt ürünlerinin sindirimi zor olabilir ve ishal, şişkinlik ve gaza neden olabilir.

* İşlenmiş gıdalar: İşlenmiş gıdalar genellikle lif bakımından düşük ve sağlıksız yağlar bakımından yüksektir; bunların her ikisi de kolit semptomlarını kötüleştirebilir.

* Alkol ve kafein: Alkol ve kafein hem kolonu tahriş edebilir hem de kolit semptomlarını kötüleştirebilir.

Vücudunuzu dinlemek ve kolit semptomlarınızı tetikliyor gibi görünen yiyeceklerden kaçınmak önemlidir. Hangi yiyecekleri yemeniz ve kaçınmanız gerektiğinden emin değilseniz doktorunuzla veya kayıtlı bir diyetisyenle konuşun.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]