Yiyeceklerin sindirim sistemi yoluyla geçiş süresinin genel bir dökümü:
1. Ağız:Çiğnenip tükürük ile karıştırılması sindirim sürecini başlatır. Besinler birkaç saniyeden dakikaya kadar ağızda kalır.
2. Yemek borusu:Çiğnenen yiyecek, bolus adı verilen bir top oluşturur ve peristalsis olarak bilinen ritmik kas kasılmaları yoluyla yemek borusundan mideye doğru ilerler. Bu genellikle birkaç saniye sürer.
3. Mide:Bolus mideye girer, burada mide sıvılarıyla karışır ve mekanik ve kimyasal sindirime uğrar. Besin türü ve miktarına bağlı olarak midede yaklaşık 2-4 saat kadar kalır.
4. İnce bağırsak:Artık kimus adı verilen kısmen sindirilmiş besin mideden çıkıp ince bağırsağa girer. Burada pankreastan gelen enzimler ve karaciğerden gelen safra tarafından daha da parçalanır ve besinler bağırsak duvarlarından emilir. Kimus ince bağırsakta 2-6 saat kalabilir.
5. Kalın bağırsak (kolon):Sindirilmeyen maddeler ve su kalın bağırsağa geçer. İlave su emilir ve faydalı bakteriler bazı sindirilmeyen maddeleri fermente eder. Geriye kalan atık madde dışkıyı oluşturur ve dışkılama yoluyla atılıncaya kadar rektumda depolanır. Bu işlem birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilir.
Bu sürelerin yaklaşık olduğunu ve bireyin sindirim sağlığı, yemeğin bileşimi ve sindirim sisteminin genel verimliliği gibi faktörlerden etkilenebileceğini belirtmekte fayda var. Örneğin, lif oranı yüksek gıdalar sindirim kanalında daha yavaş hareket etme eğiliminde olur ve bu da daha iyi sindirimi ve düzenliliği destekler.