|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | sindirim Sağlık
Sağlığı ve Hastalıkları

Besin midenizde pepsin tarafından parçalandıktan sonra ne olur?

Besin midede pepsin tarafından parçalandıktan sonra kimus adı verilen yarı sıvı bir maddeye dönüşür. Kısmen sindirilen bu besin daha sonra pilorik kapaktan geçerek ince bağırsağın ilk kısmı olan duodenuma geçer. Yiyeceklerin midede pepsin tarafından parçalanmasından sonra meydana gelen önemli olaylar şunlardır:

1. Mide asiditesinin nötralizasyonu :Kimus duodenuma doğru ilerledikçe mideden gelen asidik ortam yavaş yavaş nötralize edilir. Pankreas, pH seviyesinin yükselmesine ve ince bağırsakta görev yapan enzimler için daha alkali bir ortam yaratılmasına yardımcı olan bikarbonat iyonlarını (HCO3-) salgılar.

2. Pankreatik enzimlerin salgılanması :Duodenumda kimusun varlığı bağırsak hücrelerinden kolesistokinin (CCK) ve sekretin gibi hormonların salınmasını tetikler. Bu hormonlar pankreasa, çeşitli sindirim enzimlerini içeren pankreas sıvılarını salgılaması için sinyal verir. Proteinlerin, karbonhidratların ve yağların sindiriminde rol oynayan ana pankreas enzimleri şunlardır:

- Tripsin ve kimotripsin:Bu enzimler ayrıca proteinleri daha küçük peptitlere parçalar.

- Pankreas amilazı:Bu enzim, nişasta gibi karmaşık karbonhidratları maltoz ve dekstrin gibi daha küçük şekerlere parçalar.

- Pankreas lipazı:Bu enzim trigliseritleri (yağları) yağ asitleri ve gliserole parçalar.

3. Yağların emülsifikasyonu :Safra kesesi, yağların emülsifiye edilmesine yardımcı olan ve onları sindirim için daha erişilebilir hale getiren safrayı serbest bırakır. Safra, deterjan görevi gören ve büyük yağ damlacıklarını daha küçük parçalara ayıran safra tuzları içerir.

4. Karbonhidratların ve proteinlerin sindirimi :Pankreas enzimleri karbonhidratları, proteinleri ve yağları daha da küçük moleküllere parçalayarak onları emilim için hazırlamaya devam eder. Karbonhidratlar basit şekerlere (glikoz, fruktoz ve galaktoz), proteinler amino asitlere, yağlar ise yağ asitleri ve gliserole parçalanır. Bu küçük moleküllerin emilmesi ve bağırsak duvarı boyunca taşınması daha kolaydır.

5. Besinlerin emilimi :Amino asitler, basit şekerler ve yağ asitleri de dahil olmak üzere sindirilen besinler daha sonra ince bağırsağın duvarlarından emilerek kan dolaşımına karışır. Bu süreç çeşitli taşıma mekanizmalarını içerir ve bağırsak astarında villus ve mikrovillus gibi özel yapıların varlığını gerektirir.

6. Peristalsis ve segmentasyon :İnce bağırsak, peristalsis ve segmentasyon olarak bilinen kas kasılmalarına maruz kalır. Bu kasılmalar, yiyeceğin sindirim enzimleriyle karışmasına, besin emilimini kolaylaştırmaya ve kalan sindirilmemiş maddenin sindirim sistemi boyunca hareket etmesine yardımcı olur.

Besinlerin emilmesinden sonra, sindirilmemiş gıda bileşenleri ve su, daha fazla işlemden geçirilmek, su emilmek ve dışkı oluşumu için kalın bağırsağa (kolon) taşınır; bu da sonunda dışkılama yoluyla vücuttan atılır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com