- Nörolojik hasar:B12 vitamini sinir sisteminin düzgün çalışması için gereklidir. Eksiklik sinirlere zarar vererek uyuşukluk, karıncalanma, halsizlik ve yürüme güçlüğü gibi semptomlara yol açabilir. Ağır vakalarda nörolojik hasar kalıcı olabilir.
- Beyin hasarı:B12 vitamini eksikliği aynı zamanda beyinde hasara neden olarak hafıza kaybı, kafa karışıklığı ve demans gibi semptomlara yol açabilir. B12 vitamini eksikliğinin neden olduğu beyin hasarı geri döndürülemez olabilir.
- Megaloblastik anemi:Kırmızı kan hücrelerinin üretimi için B12 vitamini gereklidir. Eksiklik, kırmızı kan hücrelerinin büyük ve olgunlaşmamış olduğu bir durum olan megaloblastik anemiye yol açabilir. Megaloblastik anemi yorgunluk, halsizlik ve nefes darlığı gibi semptomlara neden olabilir.
- Kalp hastalığı:B12 vitamini eksikliği kalp hastalığı riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. B12 vitamini eksikliğinin kan damarlarına zarar verebileceği ve kanın pıhtılaşma riskini artırabileceği düşünülmektedir.
- İnme:B12 vitamini eksikliği de artan felç riskiyle ilişkilendirilmiştir. B12 vitamini eksikliğinin kan damarlarına zarar verebileceği ve kanın pıhtılaşma riskini artırabileceği düşünülmektedir.
- Kısırlık:B12 vitamini eksikliği hem erkeklerde hem de kadınlarda kısırlığa neden olabilir. Erkeklerde eksiklik sperm üretiminin azalmasına neden olabilir. Kadınlarda eksiklik adet düzensizliklerine ve hamile kalma güçlüğüne neden olabilir.
- Hamilelik komplikasyonları:Hamilelik sırasında B12 vitamini eksikliği bebekte nöral tüp defekti riskini artırabilir. Nöral tüp defektleri beyni ve omuriliği etkileyebilecek ciddi doğum kusurlarıdır.
Tedavi edilmeyen B12 vitamini eksikliği, kalıcı ve yaşamı tehdit eden sonuçlar doğurabilecek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. B12 vitamini eksikliğine dair herhangi bir belirtiniz varsa, teşhis ve tedavi edilebilmesi için doktora başvurmanız önemlidir.