Belirtiler
EDS'ye ek olarak narkolepsi ayrıca aşağıdakilere de neden olabilir:
* Katapleksi:Güçlü duygular veya kahkahalarla tetiklenebilen ani kas zayıflığı veya felç
* Uyku felci:Uykuya dalarken veya uyanırken geçici olarak hareket edememe veya konuşamama
* Halüsinasyonlar:Uykuya dalarken veya uyanırken meydana gelen canlı rüyalar veya rüya benzeri deneyimler
Öte yandan CFS şu şekilde karakterize edilir:
* Uykuyla geçmeyen yorgunluk
* Kas ağrısı
* Baş ağrıları
* Boğaz ağrısı
* Lenf düğümlerinin şişmesi
* Konsantrasyon zorluğu
* Sinirlilik
* Depresyon
Nedenler
Narkolepsinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte otoimmün bir bozukluk olduğu düşünülmektedir. Narkolepsisi olan kişilerde bağışıklık sistemi, uyku-uyanıklık döngülerini düzenlemeye yardımcı olan bir nörotransmiter olan hipokretin üreten beyin hücrelerine saldırır.
CFS'nin de bir otoimmün bozukluk olduğu düşünülmektedir ancak kesin nedeni bilinmemektedir. Bazı araştırmacılar CFS'nin Epstein-Barr virüsü veya insan herpes virüsü 6 gibi viral bir enfeksiyon tarafından tetiklenebileceğine inanıyor.
Teşhis
Narkolepsi tanısı kişinin semptomlarına ve uyku çalışmasına dayanarak konur. Uyku çalışması, geceyi bir uyku laboratuvarında geçirmeyi ve uyku düzeninizin izlenmesini içerir.
CFS, kişinin semptomlarına ve fizik muayenesine dayanarak teşhis edilir. CFS'yi teşhis edebilecek spesifik bir test yoktur.
Tedavi
Narkolepsinin tedavisi yoktur ancak belirtilerin yönetilmesine yardımcı olabilecek tedaviler vardır. Bu tedaviler şunları içerir:
* Uyanıklığı artıran ilaçlar
* Katapleksi ve uyku felcini azaltan ilaçlar
* Kafein ve alkolden kaçınmak ve düzenli egzersiz yapmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri
CFS'nin de tedavisi yoktur, ancak semptomları hafifletmeye yardımcı olabilecek tedaviler vardır. Bu tedaviler şunları içerir:
* Ağrı ve yorgunluğu gideren ilaçlar
* Fizik tedavi
* Bilişsel davranışçı terapi
* Düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri
Prognoz
Narkolepsinin prognozu değişkendir. Bazı kişilerde günlük yaşamlarını etkilemeyen hafif semptomlar görülebilirken, bazılarında çalışmayı veya okula gitmeyi zorlaştırabilecek ciddi semptomlar görülebilir.
CFS'nin prognozu da değişkendir. Bazı kişilerde gelip giden hafif semptomlar yaşanabilirken, bazılarında yıllarca sürebilen ciddi semptomlar görülebilir.