|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | kolesterol
Sağlığı ve Hastalıkları

Takviyeler Kolesterolünüze Yardımcı Olabilir mi?

Evet, çeşitli takviyelerin kolesterol seviyeleri üzerinde faydalı etkileri olduğu gösterilmiştir:

1. CoQ10 :Koenzim Q10 (CoQ10), vücut tarafından doğal olarak üretilen bir antioksidandır. Hücresel enerji üretiminde önemli bir rol oynar ve bazı çalışmalarda kolesterol seviyesini düşürdüğü bulunmuştur. Statin ilaçlarıyla CoQ10 seviyeleri düşebilir, bu nedenle statin kullanıyorsanız takviyeyi doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.

2. Balık Yağı :Balık yağı omega-3 yağ asitleri, özellikle eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) açısından zengindir. Omega-3 yağ asitlerinin trigliseritleri düşürdüğü, HDL (iyi) kolesterolü artırdığı ve LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir.

3. Sarımsak :Sarımsak uzun süredir geleneksel tıpta kolesterolü düşürmek de dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları için kullanılmaktadır. Toplam kolesterolü, LDL kolesterolü ve trigliseritleri düşürdüğü gösterilen allisin ve ajoen gibi bileşikler içerir.

4. Bitki Sterolleri/Stanolleri :Bitki sterolleri ve stanolleri, bazı bitkisel gıdalarda bulunan doğal olarak oluşan maddelerdir. Bağırsaktaki kolesterol emilimini engelleyerek kolesterol seviyelerinin düşmesine neden olabilirler. Bitki sterolleri/stanolleri veya bitkisel sterol/stanol takviyeleri ile zenginleştirilmiş gıdalar kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir.

5. Kırmızı Mayalı Pilav :Kırmızı maya pirinci, yapısal olarak kolesterol düşürücü ilaç olan lovastatin'e benzeyen, monokolin K adı verilen bir bileşiği içeren fermente edilmiş bir pirinç ürünüdür. Kırmızı maya pirincinin LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğü ve statin ilaçlarıyla benzer etkilere sahip olduğu, ancak potansiyel olarak daha düşük yan etki riskiyle birlikte olduğu gösterilmiştir.

6. Psyllium Kabuğu :Psyllium kabuğu, Plantago ovata bitkisinin tohumlarından elde edilen çözünür bir liftir. Bağırsaktaki kolesterole bağlanabilir ve emilimini engelleyerek kolesterol seviyelerinin düşmesine neden olabilir.

7. Berberin :Berberin, kızamık, Oregon üzümü ve altınmühür gibi çeşitli bitkilerde bulunan bir bileşiktir. HDL kolesterolü arttırırken, LDL kolesterolü, trigliseritleri ve toplam kolesterol seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir.

8. Guggul :Guggul, çeşitli sağlık durumlarında kullanılan bir Ayurveda bitkisidir. Karaciğerdeki kolesterol sentezini azaltarak kolesterol seviyelerini düşürdüğü tespit edilen guggulsteron adı verilen bileşikleri içerir.

9. Niasin :Niasin (B3 vitamini), HDL kolesterol seviyelerini yükseltirken, LDL kolesterolü ve trigliseritleri düşürebilen, suda çözünebilen bir vitamindir. Bununla birlikte, yüksek dozda niasin almadan önce bir doktora danışmanız önemlidir çünkü bu, kızarma, mide bulantısı ve karaciğer hasarı gibi yan etkilere neden olabilir.

10. Polikosanol :Policosanol, şeker kamışı mumundan elde edilen uzun zincirli alkollerin bir karışımıdır. HDL kolesterolü yükseltirken, LDL kolesterolü ve toplam kolesterol düzeylerini düşürdüğü gösterilmiştir.

Kolesterol seviyelerini etkili bir şekilde yönetmek için takviyelerin sağlıklı bir diyet, düzenli egzersiz ve diğer yaşam tarzı değişiklikleriyle birlikte kullanılması gerektiğini unutmamak önemlidir. Bazı takviyeler ilaçlara da müdahale edebilir, bu nedenle takviyeleri almadan önce doktorunuzla görüşmeniz çok önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]