1. Servikal Omurga (C-omurga): Kafatasının tabanından göğüs kemiğine kadar yedi omurdan (C1-C7) oluşan boyun bölgesini ifade eder.
2. Torasik Omurga (T-omurga): On iki omurdan (T1-T12) oluşan orta sırt anlamına gelir. Üstte servikal omurgaya ve altta lomber omurgaya bağlanır.
3. Bel Omurgası (L-omurga): Beş omurdan (L1-L5) oluşan alt sırt anlamına gelir. Bel bölgesi üst gövdenin ağırlığını destekler ve esneklik sağlar.
4. Sacrum: Omurganın tabanında yer alan, beş sakral omurun (S1-S5) birleşmesiyle oluşan üçgen bir kemiktir. Sakrum yukarıdan lomber omurgaya ve aşağıdan kuyruk sokumuna bağlanır.
5. Koksiks: Kuyruk kemiği olarak da bilinen kuyruk sokumu, omurganın en altında yer alan, dört kuyruk sokumu omurunun (Co1-Co4) birleşmesiyle oluşan küçük bir kemiktir.
6. Omurgalar: Vertebralar omurgayı oluşturan tek tek kemiklerdir. Her omurun bir gövdesi (omur gövdesi), bir omur kemeri ve kasların ve bağların bağlanması için çeşitli süreçleri vardır.
7. Omurgalararası Diskler: Bunlar, bitişik omurlar arasında yer alan, yastıklama ve şok emilimi sağlayan fibrokartilajinöz yastıklardır.
8. Faset Eklemler: Zigapofizyal eklemler olarak da adlandırılan bunlar, bitişik omurların eklem süreçleri arasında yer alan ve omurganın sınırlı hareketine izin veren eşleştirilmiş sinovyal eklemlerdir.
9. Omurilik: Omurilik, beyin sapından başlayarak omurların içindeki omurilik kanalına kadar uzanan silindirik bir sinir dokusu demetidir. Duyusal bilgileri beyne ve motor komutları beyinden vücuda iletir.
10. Sinir Kökleri: Bunlar, omurilikten bitişik omurlar arasındaki açıklıklardan çıkan, omurilik ile vücudun geri kalanı arasında duyusal ve motor bilgileri taşıyan sinir lifi demetleridir.
Ek Terminoloji:
- Ön (ventral): Omurganın ön veya ileri yönünü ifade eder.
- Arka (sırt): Omurganın arka veya arka yönünü ifade eder.
- Yanal (yana): Omurganın yanlarını ifade eder.
- Medya: Omurganın merkezini veya orta hattını ifade eder.