|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Kemikler , Eklemler Kaslar
Sağlığı ve Hastalıkları

Kalçanın medial rotasyonunda hangi kaslar kullanılır?

Birincil Kaslar:

- Gluteus medius: Gluteus medius kası kalçanın dış tarafında bulunur ve iliumdan (pelvis kemiği) kaynaklanır. Femurun büyük trokanterine (uyluk kemiği) girer. Gluteus medius kalçayı içe doğru döndürme işlevi görür.

- Gluteus minimus: Gluteus minimus kası gluteus medius'un derinlerinde bulunur ve aynı zamanda iliumdan kaynaklanır. Femurun büyük trokanterine yapışır. Gluteus minimus fonksiyonu gluteus medius'a benzer ve kalçanın içe doğru dönmesine yardımcı olur.

- Tensör fasya latası: Tensör fasya lata kası uyluğun yan (dış) tarafında bulunur ve iliumdan kaynaklanır. İliotibial banda (kalçadan dize kadar uzanan kalın bir doku bandı) girer. Tensör fasya lata işlevi kalçanın iç rotasyonuna yardımcı olmaktır.

İkincil Kaslar:

- Piriformis: Piriformis kası kalçanın derinliklerinde küçük bir kastır. Sakrumdan (belin alt kısmı) kaynaklanır ve femurun büyük trokanterine eklenir. Piriformis kalçanın dış rotasyonuna yardımcı olur.

- Sartorius: Sartorius kası uyluğun ön kısmı boyunca uzanır ve iliumdan kaynaklanır. Tibianın (incik kemiği) medial (iç) tarafına girer. Sartorius kalçanın medial rotasyonuna yardımcı olur.

- Obturatör internus: Obturator internus kası, pelvisin derinlerinde bulunur ve obturator foramen'den (pelvis kemiğindeki bir delik) kaynaklanır. Femurun büyük trokanterine yapışır. Obturator internus kalçanın medial rotasyonuna katkıda bulunur.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır