1. Yapı: Balık kemikleri, teleost kemiği olarak bilinen hafif, ince ve esnek kemik dokusundan yapılmıştır. İçleri boştur ve notokord adı verilen jelatinimsi bir maddeyle doludur. Buna karşılık insan kemikleri, Havers kemiği adı verilen daha sert ve yoğun tipte bir kemik dokusundan oluşur. Kompakttırlar ve kemik iliğiyle doludurlar.
2. Bileşim: Balık kılçığı, insan kemiğine göre daha yüksek oranda su ve daha az mineral içeriği içerir. İnsan kemiklerinin yaklaşık %65'i başta kalsiyum fosfat olmak üzere inorganik materyallerden ve %35'i çoğunlukla kolajen olmak üzere organik materyallerden oluşur. Balık kemikleri ise daha düşük mineral içeriğine ve daha yüksek su içeriğine sahiptir.
3. İşlev: Balık kılçığı öncelikle iki işleve hizmet eder:destek ve hareket etme. Vücuda yapısal destek sağlar, esneklik ve kaldırma kuvveti sunarak yüzmeyi kolaylaştırır. İnsan kemikleri organlara destek ve koruma sağlamanın yanı sıra mineral depolama, kan hücresi üretimi ve kaslara bağlanmada da önemli roller oynar. Yürüme, kaldırma ve ince motor hareketleri gibi çeşitli mekanik işlevlerde rol oynarlar.
Bu nedenle hem balık kılçığı hem de insan kemiği, birincil mineral bileşeni olarak kalsiyum fosfat içerse de yapı, bileşim ve işlev açısından önemli ölçüde farklılık gösterir.