1. Kalp:Kalp, vücudun pompası görevi gören, kanın tüm vücutta dolaşımından sorumlu olan hayati bir organdır. Kanı almak ve pompalamak için koordineli bir şekilde kasılan ve gevşeyen dört odası vardır:sağ atriyum, sağ ventrikül, sol atriyum ve sol ventrikül.
2. Kan Damarları:Dolaşım sistemi, kanı kalpten çeşitli organ ve dokulara, oradan da kalbe geri taşıyan kanallar olan kan damarlarından oluşur. Oksijenli kanı kalpten uzaklaştıran atardamarlar, oksijensiz kanı kalbe geri taşıyan damarlar ve kan ile dokular arasında besin ve atık alışverişinin gerçekleştiği en küçük kan damarları olan kılcal damarlar vardır.
3. Kan:Kanın kendisi, kanın hareketinde önemli bir bileşendir. Plazma, kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve trombositlerden oluşan kan, oksijeni, besin maddelerini, hormonları ve atık ürünleri vücudun farklı bölgelerine taşır.
4. Kapakçıklar:Kalp kapakçıkları ve toplardamar kapakçıkları kanın akışını ve yönünü kontrol etmede çok önemli bir rol oynar. Kalp kapakçıkları kanın kalp içinde geri akışını önleyerek kanın odacıklar içerisinde ileri doğru hareket etmesini sağlarken, toplardamar valfleri kanın toplardamarlarda geriye doğru hareketini engelleyerek kan basıncının korunmasına yardımcı olur.
5. Kaslar:İskelet ve kalp kasları kanın hareketinde rol oynar. İskelet kasları kalbin pompalama hareketini kolaylaştırır ve kasılıp gevşeyerek kan akışına yardımcı olur. Kalpte bulunan kalp kasları, kanı tüm vücuda pompalamak için ritmik olarak kasılır.
6. Akciğerler:Kan hareketinde doğrudan yer almasa da akciğerler gaz değişimi sürecinde hayati öneme sahiptir. Kanda taşınan oksijen ve karbondioksit konsantrasyonunu etkileyen solunum işlemi sırasında kandan oksijen alımına ve karbondioksitin uzaklaştırılmasına izin verirler.