Kasların enerji kaynağı iki ana kaynaktan gelir:ATP ve fosfokreatin . ATP, kasların doğrudan enerji için kullandığı moleküldür, fosfokreatin ise ATP'yi serbest bırakmak için parçalanabilen bir moleküldür. Kaslar çok çalıştığında, önce ATP tedariklerini tüketecekler, ardından daha fazla ATP açığa çıkarmak için fosfokreatini parçalamaya başlayacaklar.
Fosfokreatin kaynağı da tükendiğinde kaslar yorulmaya başlayacaktır. Bunun nedeni kasların artık iş yükünün taleplerini karşılamaya yetecek kadar ATP üretememesidir. Sonuç olarak kaslar yavaşlamaya başlayacak ve sonunda kasılmalar tamamen duracaktır.
Kasların yorulma hızı, egzersizin yoğunluğu, kas kütlesi miktarı ve bireyin kondisyon düzeyi gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Genel olarak, egzersiz ne kadar yoğun olursa kaslar o kadar çabuk yorulur. Benzer şekilde kişinin kas kütlesi ne kadar azsa kasları o kadar çabuk yorulur. Ve son olarak, formda olan bireyler, daha az formda olan kişilere göre yorulmaya karşı daha dayanıklı kaslara sahip olacaklardır.
Kas yorgunluğu çeşitli yöntemlerle önlenebilir. En önemlisi kasların yeterli enerji kaynağına sahip olmasını sağlamaktır. Bu, sağlıklı bir diyet yiyerek ve egzersiz öncesi ısınarak yapılabilir. Ek olarak, kas hasarına ve yorgunluğa yol açabileceğinden aşırı antrenmandan kaçınmak önemlidir.